Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neovisnost

Abhazija i Nagorno-Karabah traže ono što je dobilo Kosovo

Kosovo
REUTERS
Autor
Zorana Bajt
23.07.2010.
u 17:47

Nakon odluke ICJ-a, pet zemalja članica EU i dalje ne želi priznati Kosovo. Pozivu američke administracije da što više zemalja prizna Kosovo prve bi se mogle odazvati azijske i afričke zemlje.

Pet članica EU koje dosad nisu priznale Kosovo – Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska – i nakon savjetodavne odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti kosovske neovisnosti nisu promijenile svoja stajališta. Španjolska, u kojoj Baski i Katalonci traže neovisnost, službeno je priopćila samo da poštuje odluku ICJ-a. Neslužbeno, kako pišu mediji, španjolska vlada i dalje nema namjeru priznati Kosovo. Rumunjska je vlada priopćila da neće priznati Kosovo iako poštuje ICJ, ciparska je istaknula da će i dalje poštovati teritorijalni integritet Srbije, a Slovačka je odlučno ustvrdila da priznanja neće biti. Pozivu SAD-a da nakon odluke ICJ-a što više zemalja prizna Kosovo, smatraju analitičari, mogle bi se odazvati azijske i afričke zemlje.

Ljutiti premijer

Istodobno, predstavnici Nagorno-Karabaha, koji je 1991. proglasio neovisnost od Azerbajdžana, i Abhazija, koja je proglasila neovisnost od Gruzije 1992., zatražili su da se i njima prizna legalnost neovisnosti. Odluka ICJ-a naljutila je i premijera RS Milorada Dodika, koji je zaprijetio odcjepljenjem.

– Kada bismo to primjenjivali, onda bismo se sigurno mogli već sutra odvojiti i donijeti deklaraciju o samostalnosti RS. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi reagirali ti isti koji su tvrdili da nije suprotno međunarodnom pravu to što je učinilo Kosovo. Ali, ima vremena za sve to – izjavio je Dodik. Mišljenja pravnih stručnjaka o tome kako će odluka ICJ-a utjecati na ostale koji traže odcjepljenje podijeljena su.

Podijeljeni stručnjaci

Razne etničke skupine koje se žele odcijepiti sada su uvjerene da savjetodavno mišljenje ICJ-a o legalnosti neovisnosti Kosova i njima daje šansu. S pravnog gledišta, mišljenje ICJ-a im ne pomaže. Gotovo u svakom paragrafu odluke o Kosovu sud je naglasio da se odluka odnosi samo na Kosovo te da nema nikakve implikacije za ostale manjinske skupine – izjavio je nizozemskim medijima Willem van Genugten, pravni stručnjak Sveučilišta u Tilburgu. Britanski stručnjaci imaju suprotno gledište.

– Velik je broj zemalja koje su u sličnoj situaciji. Kanada ima Québec, Španjolska ima Baskiju i Kataloniju, Britanija Škotsku, Gruzija Abhaziju i J. Osetiju, Kina ima Tibet. Zbog toga odluka suda ima potencijalno veliko značenje jer je riječ o pitanju koje ima naglašeno političku dimenziju – izjavio je za BBC Philip Sands, britanski stručnjak za međunarodno pravo.

Ključne riječi

Komentara 308

OB
-obrisani-
16:22 24.07.2010.

kuverta nije praksa niti je zakonski odobrena Događa se ali je strogo zabranjeno primanje mita... primjer:je dr. Ognjen Šimić koji je izgubio pravo na rad i kažnjen zatvorom...doduše ima dvojno državljanstvo pa je brisnuo u BIH:...

CE
cericzel
18:24 24.07.2010.

...dobro da znam. već sam razmišljao da pišem jandrokoviću da uputi službeni upit-prosvjednu notu-da kak se te frajle tam oblače, koga oni to muljaju, mažu oči, i tak to, samo što bi on to ipak stručnije napisao...jel. znači, oslikane burke. made in japan.

OB
-obrisani-
16:19 24.07.2010.

Galerija, dodatno zdravstveno osiguranje postoji i kod nas. Isti sistem liječenja i izbor liječnika za operaciju, jednokrevetna soba...itd itd Zgodan liječnik sa izraženom vitkom linijom i zanimljivim pogledom na pacijenticu...ili pacijenta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije