Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povlaštene mirovine

Ankica Tuđman: Neka samo režu, drugima je teže

ankica tuđman
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
06.11.2013.
u 09:50

Prosječna mirovina 586 bivših premijera, ministara, zastupnika i ustavnih sudaca danas iznosi 9013 kuna

Kresanje dužnosničkih mirovina počela je bivša premijerka Jadranka Kosor kada ih je 2009. smanjila 10 posto, potom je Vlada Zorana Milanovića ukinula dužnosničke i saborske mirovine, a očekivati je da će uskoro još deset posto skresati mirovine dužnosnika koji su u penziju otišli prije ukidanja tih povlaštenih mirovina. Tako će predsjednik Ivo Josipović jednog dana u mirovinu otići po uvjetima koji vrijede i za obične ljude. Njegov prethodnik Stjepan Mesić (pred)zadnji je koji će i dalje uživati u “predsjedničkoj mirovini” od oko 17.000 kuna. U mirovini od 17.000 kuna uživa i Ankica Tuđman, koja je naslijedila mirovinu svog pokojnog supruga, prvog predsjednika Franje Tuđmana. Prosječna mirovina 586 bivših premijera, ministara, zastupnika i ustavnih sudaca danas iznosi 9013 kuna.

Ankica Tuđman: Nemam što reći na smanjivanje

Udovica prvog predsjednika Franje Tuđmana uz bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ima najveću mirovinu, od 17.000 kuna. Ankica Tuđman kaže da nema što reći na rezanje te mirovine s obzirom na to koliko iznose prosječne penzije u Hrvatskoj. No, ljuti je što se te mirovine nazivaju povlaštenima. – Nije to nikakva povlaštena mirovina, nego obiteljska – rekla je A. Tuđman.

Franjo Gregurić: Naravno da treba rezati

Bivši, ratni premijer Franjo Gregurić slaže se s rezanjem mirovina. – Naravno, to treba učiniti. To je doprinos stabilizaciji. Mislim da neće ostati samo na smanjivanju povlaštenih mirovina, nego će se rezati i ostala davanja – rekao je Gregurić.

Đurđa Šušak: Stidjela bih se da prigovaram

Udovica bivšeg ministra obrane Gojka Šuška kaže da bi se stidjela kada bi prigovorila na smanjivanje svoje mirovine jer su ostale penzije iznimno male. – Smanjivali su mi već mirovinu kao i drugima – rekla je Đ. Šušak.

Luka Bebić: Ne slažem se s kresanjem mirovina iako je meni svejedno

Bivši predsjednik Sabora kaže da je njemu zapravo svejedno ako mu skrešu mirovinu od 10.000 kuna 10 posto jer se može “prebaciti” na “običnu”, koja bi mu iznosila, za “obične mirovine”, maksimalnih devet tisuća kuna. I koja bi potom, naravno, kao i ostale mirovine, svake godine pri usklađivanju porasla nekoliko stotina kuna. No, načelno se protivi još jednom kresanju dužnosničkih mirovina od 10 posto. “Samo se po površini grebe, a nitko se ne usuđuje zagrebati malo dublje. Bit problema nikoga ne zanima. I to će vam biti potvrda selektivnog pristupa kakav ova vlada primjenjuje u svemu”.

Đuro Dečak: Moja 
penzija nije mala, ali...

Veteranski lider i bivši saborski zastupnik priznaje da njegova mirovina od 10.000 kuna nije mala, ali se nikako ne slaže s daljnjim smanjivanjem kako dužnosničkih tako i braniteljskih mirovina. “Ako je kresanja penzija sve što znaju, onda je za Vladu najbolje da ode s vlasti”, kaže.

Božo Biškupić: Vremena su teška pa neka im bude

Bivši ministar i zastupnik ima razumijevanja za najavljena kresanja dužnosničkih mirovina, pa tako i njegove od 11.000 kuna. “Ja razumijem da su vremena teška i ako je to jedini način neka bude...”

Komentara 39

Avatar delminium
delminium
10:21 06.11.2013.

Dok četnicima obnavljamo kuće ne znam zašto pisati o obitelji Tuđman, prije nekoliko dana četnik je u Gvozdu zaklao dva Hrvata e to je tema i problem,

MJ
mary joe fernandez
10:18 06.11.2013.

Doživotnom bivšem "mirovinica" je samo za kikiriki.... Poštovanoj gospođi Tuđman svojedobno našli na računu nekih 200.000 maraka, smiješna je to cifra u odnosu na PRETVORBENE cifre partijskih drugova. Najprije je bila pretvorba,pa privatizacija i ratno profiterstvo,a ako se ne varamvaram pretvorbu ova crvena partija ne spominje...a zašto? to su odradili partijski moćnici prethodnice ove crvene partije i NITKO ne istražuje tijek novca prodaje brojne partijske imovine..jednu takvu nekretninu kupio Radman,nekada uzoran Titov omladinac a danas kapitalist

PI
pidohca
13:12 06.11.2013.

osime pemzije,bivši pricidnik države,stjepan mesić ima i proračun ,malo manje od milijun kuna godišnje(auto,ured,pratnja,putovanja) interesantno,ka su kukurikvaci smanjivali tj.kresali proračun,njegov,proračun od stipe je povećan za oko 20-30 tisuća kuna,znači,pemzija od stipe nije 17 tisuća kunax12 već+ milijun kuna,he he hee he he imamo rvacku:-)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije