Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKA OPTUŽNICA

Voćin pamti Šešeljeve zločinačke pohode

16.02.2003.
u 00:00

Osloboditelji su mrtve civile pronalazili u krevetima, dvorištima, kanalima uz cestu

Haaška optužnica protiv Vojislava Šešelja probudila je ratna sjećanja ljudi u papučkim selima, u kojima još pamte njegove zločinačke pohode. Kad su "91. Šešeljevi "Beli orlovi" počeli dolaziti autobusima iz Srbije na Papuk, slatinsko područje već je doživjelo četekovački masakr, u kojem su u selima Četekovcu, Ćojlugu i Balincima mučki ubijena 22 hrvatska civila i dva pričuvna policajca koji su branili selo.

Tristotinjak zarobljenih Hrvata u Voćinu teško je proživjelo tromjesečnu srpsku okupaciju Papuka jer su se srpski susjedi, ohrabreni putujućim četničkim hordama iz Srbije, prema njima ponašali kao prema slugama. Uza svakodnevno maltretiranje, Hrvati su u Voćinu, jedan po jedan, nestajali iz svojih domova.

U noći sa 13. na 14. prosinca "91. dogodio se jedan od najtežih pokolja hrvatskog stanovništva. Prije povlačenja s Papuka, po zapovijedi tadašnje vlasti "SAO Zapadne Slavonije", srpski pobunjenici i šešeljevi "Beli orlovi" zaklali su 45 hrvatskih civila. Najmlađem, Goranu Salaću, bilo je tek 19 godina, a najstarijem, Antunu Boljevcu, 84 godine. Četničke kame nisu birale ni žrtve ni mjesto, pa su hrvatski osloboditelji u Voćinu masakrirane stanovnike pronalazili u dvorištima, krevetima, u kanalima uz cestu i na livadama. Prije napuštanja toga područja Šešeljevi četnici do temelja su razorili voćinsku župnu crkvu Gospe Voćinske iz 13. stoljeća.

Osam godina kasnije od zaostalih mina nedaleko od Voćina stradali su austrijski lovci Franz Scheitl, Johann Gheringer, Franz Hamerbacher i Franz Volger te voćinski lovci Zorica Runje i Marko Bartolović.

- Šešelj je u Voćin stigao prije jeseni. Ondje su ga pred policijskom postajom dočekali pobunjenici. O detaljima ne smijem govoriti jer ću o tome svjedočiti na Haaškom sudu - kaže Stevo Carić iz Voćina.

- Mi, roditelji poginulih hrvatskih branitelja, više od 10 godina borimo se da zločinci odgovaraju. Zadovoljni smo što će Šešelj stići u Haag, ali i dalje tražimo od Srba povratnika da nam kažu kamo su nestali naši branitelji Mirko Vučeta i Željko Lajh - rekla je Marija Maračić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatine i Orahovice.

Dragutin Šantoši

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije