Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljeni rezultati

90 posto birača glasovalo za nezavisnost Katalonije

Katalonija
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
02.10.2017.
u 07:18

Od 2,262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2,020.144 je zaokruženo 'DA', 176.566 glasača je zaokružilo 'NE', 45.586 listića bilo je neispunjeno, a 20.129 nevažeće

Katalonska vlada objavila je da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izišlo oko 2,26 milijuna birača, od kojih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

"Od 2,262.424 glasačka listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2,020.144 je zaokruženo 'DA', 176.566 glasača je zaokružilo 'NE', 45.586 listića je bilo neispunjeno, a 20.129 nevažeće", objavila je katalonska vlada na Twitteru.  

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto.

Katalonija
1/10

Birališta u Kataloniji zatvorena su u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska policija, tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama, rastjerivala je građane koji su ih tijelima branili, nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca. Četiri su osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma "ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike".

"Vlada kojom predsjedam idućih će dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu", rekao je Puigdemont.

Ranije večeras španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je katalonsku vladu da "odustane od novih koraka koji nikamo ne vode". Španjolski ustavni sud ranije je poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

Skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma, ali i da iskoriste zanos ljudi iskazan u nedjelju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je policijsku akciju. "Kao gradonačelnica Barcelone, zahtijevam trenutačnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda", rekla je nakon što je glasovala na referendumu.

Rajoy je pak napomenuo kako je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je "promovirala kršenje zakona".

Komentara 71

DU
Deleted user
07:45 02.10.2017.

Vidim Europski režim koči demokraciju kao režim u sjevernoj Koreji

ZL
zlako
07:42 02.10.2017.

Drigi puta narod mora biti naorużan da bi mogao ostvariti pravo glasovanja.Tada policija naće provoditi teror.Ukakat če sr od straha.

DU
Deleted user
07:59 02.10.2017.

Vlada u Madridu je shavtila da će narod glasovati u korist neovisnosti Katalonije, pa je poslala divljačke horde da palicama mlate po ljudima koji su držali ruke u zraku. Pa što ako je referenum nezakonit: elja jednoga naroda za slobodomm je iznad zakona i Ustava. Kad bi sve zakonito bilo ispravno, onda Hitler ne bi bi zločinac, jer je sve po zakonu ubio nekoliko milijna Židova. J---š zakone, pitanje je jeli stvar ispravna ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije