Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 mrtvih u Europi

Stravičan slučaj smrzavanja potresao Sloveniju

Val polarne hladnoće
Foto: Reuters
28.02.2018.
u 15:36

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana prekoračio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva prouzročenih polarnim temperaturama, javlja u srijedu AFP i dodaje da su većinom umrli beskućnici. Niske temperature i snijeg također predstavljaju veliki problem u prometu, navodi agencija.

U tom valu ekstremne hladnoće koji su britanski mediji prozvali "zvijer s istoka", Nizozemci "sibirskim medvjedom", Šveđani "snježnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva – Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedmero ljudi.

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stupanj, u Lübecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolici Londona minus 10. U Švicarskoj, u Glattalpu na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stupnjeva Celzija. U Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica izazvali su velike poteškoće u prometu.

 

 

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana prekoračio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo u ponedjeljak isporučeno je 666,8 milijuna prostornih metara plina. Austrijski tabloid Österreich nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodijelio je Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja treba im oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj je hladnoće oko minus 60. Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i u Albaniji.

Stravična smrt u Sloveniji

Iako su izdana mnoga upozorenja na esktremno niske temperature i mraz koji su najviše opasni za starije i nemoćne osobe. Danas je tragičan slučaj potresao Sloveniju. Muškarac iz okolice Maribora pronađen je mrtav u dvorištu. Za život druge osobe se bore liječnici u mariborskoj bolnici. Muškarac je bio preslabo odjeven, a umro je od pothlađenosti. Nesretni muškarac se vjerojatno okliznuo i pao dok je išao po drva.

Jutros je još jedna osoba prevezena u mariborsku bolnicu u vrlo teškom stanju zbog pothlađenosti. Izlasci na otvoreno, pa čak i oni kratki, za starije osobe koje žive same mogu biti pogubni. Liječnici upozoravaju na opasnost i mole građane da budu oprezni zbog ekstremno niskih temperatura, snijega i leda.

U galeriji pogledajte zimsku idilu na krajnjem jugu Hrvatske:

Val polarne hladnoće
1/15
Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Grunf
Grunf
13:53 28.02.2018.

stvarno kataklizma neviđenih razmjera. U rangu s filmom Dan poslije sutra.

AA
aabbcc
15:16 28.02.2018.

Sada im je Putin dobar sve dok ne otopli.

SC
schwertransport
13:53 28.02.2018.

drfta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije