Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNI RAČUNI

40 Hrvata u banku u Švicarskoj od poreznika sklonilo 33,2 milijuna $

HSBC
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2015.
u 08:58

Švicarska je odavno poznata kao porezna oaza, takve su afere česte

Švicarsku je potresla još jedna bankarska afera, no ovaj put ne samo zbog utaje poreza nego je navodno švicarska podružnica britanske banke HSBC surađivala i s kriminalcima te korumpiranim poduzetnicima među kojima su i trgovci oružjem. Podatke su prve dobile francuske novine Le Monde, a potom proslijedile Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara u više od 50 medijskih svjetskih kuća. Novinari su u dokumentima pronašli postojanje oko 100.000 privatnih računa slavnih osoba iz svijeta politike, sporta do Hollywooda vrijednih oko 120 milijardi dolara. Među računima su i oni 40 hrvatskih građana s iznosom od 33,2 milijuna dolara, a najveći iznos jednog Hrvata jest 10,7 milijuna dolara.

Bankari su pomagali

Dokumente je 2007. ukrao računalni stručnjak koji je radio za HSBC u Ženevi, a iz kojih se i vidi da su bankari pomagali klijentima u izbjegavanju plaćanja poreza te nudili ugovore kako bi izbjegli zakon. Takvo očitovanje iznijela je u nedjelju i sama banka. HSBC nije se samo oglušio na izbjegavanje plaćanja poreza nego je kršio zakone i pomagao klijentima. Tako se iznosi da su jednoj bogatoj obitelji dali stranu kreditnu karticu kako bi mogla dizati svoj neprijavljen novac u inozemstvu. No prekršili su i zakon nakon što je 2005. godine uvedena europska direktiva o štednji prema kojoj su švicarske banke trebale naplatiti porez od vlasnika neprijavljenih računa i proslijediti ga poreznim vlastima.

Cilj je bio uhvatiti utajivače poreza, no HSBC je krenuo suprotnim smjerom te je kontaktirao s klijentima i ponudio im načine izbjegavanja novog poreza. Zbog svega se pokreću kaznene istrage u SAD-u, Francuskoj, Belgiji i Argentini, a u banci ističu da surađuju s nadležnim tijelima, iako spomenuta akcija nije poduzeta u Velikoj Britaniji, gdje je sjedište banke. Čelnik banke u to vrijeme, kada su se događale nepravilnosti, bio je Stephen Green, koji je osam mjeseci nakon što su dokumenti HSBC banke došli do britanske porezne službe, došao na mjesto ministra za trgovinu i ulaganja.

Britanska carinska i porezna služba (HMRC) dobila je podatke 2010. godine te je identificirala 1100 ljudi koji nisu platili porez. HMRC je objavio da su oni koji su skrivali imovinu u Švicarskoj platili 135 milijuna funti u porezu, kamatama i kaznama. Švicarska je odavno poznata kao porezna oaza, a zbog tajnih računa i utaje poreza godinama su trajali zahtjevi ostalih zemalja za omekšavanje regulative. Sigurno nije slučajno da tamo svoje sjedište ima i Fifa.

I Švicarska popušta

Prije dvije godine Švicarska je ublažila pravila bankarske tajne zbog pritiska SAD-a, a nakon što se 13 banaka u Švicarskoj našlo pod istragom američkih vlasti. Istraga je započeta nakon što je UBS banka 2009. godine priznala da je tisućama svojih klijenata pomogla da izbjegnu plaćanje poreza u SAD-u, zbog čega je i morala platiti kaznu od 780 milijuna dolara. Kakva će biti kazna za HSBC, tek treba vidjeti. Lani su Švicarsku europski čelnici pohvalili zbog brzog napretka u sprečavanju utaje poreza. A u istom cilju pedesetak zemalja prošle je godine potpisalo ugovor prema kojem će informacije o bankovnim računima privatnih osoba u inozemstvu od jeseni 2017. biti automatski prosljeđivane poreznim ustanovama u zemlji podrijetla vlasnika računa.

Komentara 71

Avatar popajce
popajce
09:07 10.02.2015.

u nasoj hrvatskoj drzavi izgleda nije problem ako neko mazne i zamraci 10-ak miliona,vec je problem kad sirotinja nema300-400 kn za struju platiti.tu nastaju problemi.kazne,kamate,ovrhe....velikim ribama ne smiju ni pod prozor pljunut

DU
Deleted user
09:12 10.02.2015.

Nemam ništa protiv bogatih ljudi, ako su bogatstvo stekli normalnim putem, a ne krađama i malverzacijama (iako je to teško za vjerovati). Koliko je samo Hrvatski proračun oštećen time što se tu nisu platili porezi, a sada i porez naa kamate. Vjerujem da bi i vi htjeli znati imena tih 40-tero ljudi. koji su to 40 ljudi

CE
cenzura
09:08 10.02.2015.

Zbog čega ne objavite imena ovih "naših štediša"???? Podatci su dostupni, treba se samo malo potruditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije