Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

370 Austrijanaca traži od države odštetu, tvrde da im je cijepljenje narušilo zdravstveno stanje

O porastu broja zahtjeva za obeštećenjem slikovito govori i podatak da je godinu dana ranije odnosno 2020. godine u Austriji podnijeto “tek” 10-tak zahtjeva za odštetom, uglavnom nakon cijepljenja protiv ospica i krpeljnog meningoencefalitisa
03. siječnja 2022. u 14:04 1 komentara 2760 prikaza
Austrija koronavirus
Foto: EXPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U Austriji je broj osoba koje su nakon cijepljena podnijele zahtjev za državnim obeštećenjem zbog navodno pretrpjele štete prouzročene cjepivom, u znatnom je porastu, izvještavaju u ponedjeljak austrijski mediji. Navode kako je do pred sam kaj prošle 2021. godine, od 16 milijuna cijepljenih Austrijanaca, njih 370 podnijelo zahtjev za novčano obeštećenje zbog nuspojava koje su im, kako tvrde, nakon cijepljenja protiv koronavirusa narušile zdravstveno stanje. Kod nekih se osoba radi o lakšim nuspojavama, a kod nekih o teškim, poput tromboze i upale srčanog mišića.

O porastu broja zahtjeva za obeštećenjem slikovito govori i podatak da je godinu dana ranije odnosno 2020. godine u Austriji podnijeto “tek” 10-tak zahtjeva za odštetom, uglavnom nakon cijepljenja protiv ospica i krpeljnog meningoencefalitisa.
Prema pisanju medija, austrijski zakon predviđa novčanu odštetu od 1.300 eura za “tešku” štetu, bez trajnih posljedica, prouzročenu cijepljenjem. Kod “masivnih trajnih šteta”, ta naknada iznosi 2.700 eura mjesečno.

“Da li je šteta nastala upravo zbog cijepljenja, mora biti potvrđeno medicinskim stručnim mišljenjem”, istakao je austrijski stručnjak za cjepivo Herwig Kollaritsch. Dodao je kako se medicinskim vještačenjem mora točno utvrditi kolika je doista vjerojatnost da je upravo cjepivo, u konkretnom slučaju, prouzročilo nuspojave odnosno trombozu ili upalu srčanog mišića. 

“Kako bi se to službeno potvrdilo mora biti utvrđena vjerojatnost”, napomenuo je Kollaritsch. Pojasnio je kako bi prema znanstvenim saznanjima trebalo biti znatno više činjenica koje govore ZA nego PROTIV toga da je cjepivo uzrok nastale zdravstvene štete.

“Sama mogućnost nanošenja štete nije dovoljna”, upozorio je austrijski stručnjak.  Dodao je kako je uvjet za obeštećenje da je podnositelj zahtjeva cijepljen u Austriji.

Ono što tvrde brojni virolozi i epidemiolozi, pa tako i Herwig Kollaritsch je da su “rizici i opasnosti kod obolijevanja od koronavirusa znatno veći nego od cijepljenja”, prenose austrijski mediji.

Zagreb: Covid odjel u KB Dubrava KAD ĆE KRAJ? Čeka li nas peti val u u 2022.? Stručnjaci odgovaraju hoće li doći gori soj virusa City of Salzburg during COVID-19 lockdown I DALJE 'ZAKLJUČANI' Austrijski parlament produžio lockdown za necijepljene do 10.siječnja 2022. FILE PHOTO: Police patrol streets to check people's vaccination status in Vienna KOLEGA POSUMNJAO Skandal trese jedan od najvećih punktova za cijepljenje u Beču: Krivotvorene potvrde za novac
staford
cane corso i američki stafordski terijer
Užas u Brodu: Dva psa preskočila ogradu i napala 59-godišnjaka i njegovog psa
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?