Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLEGA POSUMNJAO

Skandal trese jedan od najvećih punktova za cijepljenje u Beču: Krivotvorene potvrde za novac

FILE PHOTO: Police patrol streets to check people's vaccination status in Vienna
LISI NIESNER/REUTERS
29.12.2021.
u 13:08

U prijevaru je navodno uključeno više osoba, koje su u cjepilištu radile na raznim punktovima u procesu cijepljenja.

Nema tog područja i ljudske nevolje, koje kriminalci neće iskoristi za unosan posao. Potvrda tome je i skandal u Austria Centru u Beču, jednom od najvećih bečkih cjepilišta protiv koronavirusa, kojim dnevno prođe na tisuće ljudi. Kako je priopćila policija i piše danas dnevni list Kronen Zeitung protivnicima cijepljenja odnosno antivakserima je u ovom centru od inkriminiranigh osoba bilo omogućeno da, bez da se cijepe, dobiju “zelenu putovnicu” odnosno potvrdu da su cijepljeni.

Nakon što je prevara isplivala na površinu, oglasili su se i neki od djelatnika iz “Austria Centra”, koji tvrde kako se je  “nekolicina - “crnih ovaca” - pokušala obogatiti krivotvorenim certifikatima o cijepljenju i izdavanjem protivnicima cijepljenja lažnih putovnica o cijepljenju. Radi se o organiziranom djelovanju. Kao prvo su uzimali novac od ljudi, da bi ih kasnije, bez da su cijepljeni, unijeli u sustav kao imunizirane”.

U prijevaru je navodno uključeno više osoba, koje su u cjepilištu radile na raznim punktovima u procesu cijepljenja. U posebnim kabinama za cijepljenje, a u Austria Centru ih je više od 30-tak, u praznu “zelenu putovnicu” o cijepljenju stavljen je žig o cijepljenju, iako ono nije provedeno, piše Kronen Zeitung. U nastavku navodi kako je skandal odnosno prijevara otkrivena jer je kod jednog  tzv. administratora otkriveno da je u sustav imuniziranih osoba unio neobično veliki broj cijepljenih, što je izazvalo sumnju kod  njegovih kolega.

“Odmah su uvedene stroge mjere. Među osumnjičenima nema liječnika, a otkriveni prevaranti su dobili otkaz i protiv njih je podnijeta prijava”, rekla je glasnogovornica Stefanie Kurzweil za bečki dnevni list. 

Zbog navedenog skandala “Austria Centar” je uvela novi sigurnosni sustav, a između ostalog, žig o potvrdi da je neka osoba cijepljena, liječnici dobivaju svaki dan iznova, uz potpis i prilikom svake pauze, za ručak i slično, moraju ga vratiti nadležnima, koji ih svaki dan točno prebrojavaju.

Zašto je to potrebno slikovito pokazuje izjava jedne od liječnica iz bečkog Austria Centra, Yvette Zakarian, koja je za Kronen Zeitung rekla kako je sama doživjela čudan slučaj kada je “jedan djelatnik - vjerojatno zaštitar - sam stavio žig i naljepnicu s brojem serije cjepiva na jednu od putovnica”. 

Zakarian je napomenula kako “medicinari nisu uključeni u prijevaru”. Ono što se je prema njenim riječima , nažalost, već dogodilo je da je nestao neki žig, dok je liječnik bio na ručku, te se je “naknadno moralo naručiti novi”. Kronen zeitung piše kada je sada na potezu policija, koja je već pokrenula istragu o prodaji zelenih putovnica” za gotovinu i osobama koje su bile uključene u navedene inkriminirane radnje. I naravno, tko je sve “lažno imuniziran”.

VIDEO: EK prihvatio propis o COVID potvrdama: Vrijedit će devet mjeseci, s boosterom bez ograničenja

Ključne riječi

Komentara 1

NN
novo nenormalni
13:59 29.12.2021.

Kako se netko samo usudi tako zaj.. sa pandemijom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije