Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji projekt

20 milijuna eura za veteranske centre

01.08.2015., Zagreb - Ministar obrane RH Ante Kotromanovic.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
05.10.2015.
u 12:10

Centri će primiti i do 600 korisnika, a uz stacionarni smještaj pružat će usluge rehabilitacije, psihološku podršku, pravnu pomoć te sport i rekreaciju

U četirima hrvatskim gradovima – Petrinji, Šibeniku, Daruvaru i Sinju – koji su tijekom rata pretrpjeli silne ljudske žrtve i materijalna razaranja, u listopadu će zaživjeti budući centri za ratne veterane. Riječ je o posljednjem velikom projektu u mandatu aktualnog Ministarstva branitelja kojim će se putem Partnerskog sporazuma iz europskih fondova povući čak 20 milijuna eura; po pet milijuna za svaki od centara namijenjenih braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, među njima i ratnim vojnim invalidima, civilnim žrtvama rata, žrtvama seksualnog zlostavljanja, stradalim pirotehničarima te povratnicima iz mirovnih misija. Četiri veteranska centra moći će primiti i do 600 korisnika kojima će, osim dugotrajnog stacionarnog smještaja, pružati i usluge rehabilitacije, psihološke podrške, pravna pomoć pri otvaranju braniteljskih zadruga ili OPG-a te sportsko-rekreativni programi.

Centri u vojarnama

U tri grada centri su smješteni u bivšim vojarnama, dok je u Daruvaru riječ o parceli koju je Ministarstvu darovao Grad, smještenoj u neposrednoj blizini toplica specijaliziranih u liječenju lokomotornog sustava, što je iznimno važno za ratne vojne invalide ili pak civilne žrtve koje su pretrpjele teške ozljede i ranjavanja. Prvi centar javnosti će biti predstavljen u ponedjeljak 5. listopada u Petrinji, u bivšoj vojarni Zrin, 14. listopada slijedi prezentacija programa u bivšoj vojarni Ivaniš Nelipić u Sinju, 20. listopada također u nekadašnjoj vojarni Bribirskih knezova, i naposljetku Daruvar 28. listopada. Većini budućih centara slijedi adaptacija ili proširenje kapaciteta, neki očekuju i nova arhitektonska rješenja, a zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ vjeruje da će Ministarstvo do kraja mandata uspjeti objaviti i natječaj za dobivanje sredstava, a nada se, i povući novac iz fondova. Veteranski centri, otkriva, na Trgovačkom će sudu biti registrirani kao javne ustanove.

– Ne manje važno, od veteranskih centara bit će koristi i za lokalnu zajednicu jer će se koristiti outsourcing za pripremanje hrane, pranje rublja i ostale popratne sadržaje. Također, premda smo u prvoj fazi propisali da će centri zapošljavati 24 djelatnika – psihologe, terapeute, medicinsko osoblje i administraciju, izgleda da ćemo doći i do 50-ak djelatnika koji će opsluživati veteranske centre, što znači i zapošljavanje za 200-tinjak ljudi – kaže Vesna Nađ, dodajući kako se uskoro očekuje formaliziranje suradnje s, primjerice, psihijatrijskom bolnicom u Popovači, braniteljskom zadrugom Greda, Kineziološkim fakultetom... Interes branitelja i stradalnika za spomenute programe već je sada, otkriva, iznimno velik. No dolazak prvih korisnika svečano će obilježiti – nova vlada, koja god bila.

Novac iz EU

– Ova četiri veteranska centra dokaz su da se novac može povući iz fonda EU, makar se govorilo da braniteljska populacija nema što tražiti u Partnerskom sporazumu, no mi smo to uspjeli. Pilot-projekt u Lipiku mogao je biti otvoren da nismo na 80 centimetara ispod temelja pronašli vodu, a nismo željeli poluproizvod. Tko god vodio Ministarstvo branitelja, nastavit će gdje smo stali jer su veteranski centri u interesu sveobuhvatne skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju i mislim da se nitko ne bi usudio zaustaviti taj projekt – kazala je Vesna Nađ.

>>Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu, Sanader izlazi čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

>>Ivo Sanader čeka odluku hoće li biti pušten, HDZ traži ukidanje presude

Komentara 9

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
12:27 05.10.2015.

Je li ovo moguće, vi otvarate veteranske centre koji će tek biti veteranski centri, najavljujete povlačenje EU sredstava za koja niste podnijeli ni zahtjev? Dosta laži, kukuriku-udbaši. Opet ćete otvoriti prazne zidove kao i u Josipovićevoj kampanji.

TA
tamanitelj
13:56 05.10.2015.

Lažu ,lažu samo znaju lagati

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
13:03 05.10.2015.

A šta ovaj uhljeb ima sa centrima za branitelje ??? Drži se svog resora .... jado

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije