Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

20 milijuna eura za veteranske centre

Centri će primiti i do 600 korisnika, a uz stacionarni smještaj pružat će usluge rehabilitacije, psihološku podršku, pravnu pomoć te sport i rekreaciju
05. listopada 2015. u 12:10 9 komentara 679 prikaza
01.08.2015., Zagreb - Ministar obrane RH Ante Kotromanovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U četirima hrvatskim gradovima – Petrinji, Šibeniku, Daruvaru i Sinju – koji su tijekom rata pretrpjeli silne ljudske žrtve i materijalna razaranja, u listopadu će zaživjeti budući centri za ratne veterane. Riječ je o posljednjem velikom projektu u mandatu aktualnog Ministarstva branitelja kojim će se putem Partnerskog sporazuma iz europskih fondova povući čak 20 milijuna eura; po pet milijuna za svaki od centara namijenjenih braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, među njima i ratnim vojnim invalidima, civilnim žrtvama rata, žrtvama seksualnog zlostavljanja, stradalim pirotehničarima te povratnicima iz mirovnih misija. Četiri veteranska centra moći će primiti i do 600 korisnika kojima će, osim dugotrajnog stacionarnog smještaja, pružati i usluge rehabilitacije, psihološke podrške, pravna pomoć pri otvaranju braniteljskih zadruga ili OPG-a te sportsko-rekreativni programi.

Centri u vojarnama

U tri grada centri su smješteni u bivšim vojarnama, dok je u Daruvaru riječ o parceli koju je Ministarstvu darovao Grad, smještenoj u neposrednoj blizini toplica specijaliziranih u liječenju lokomotornog sustava, što je iznimno važno za ratne vojne invalide ili pak civilne žrtve koje su pretrpjele teške ozljede i ranjavanja. Prvi centar javnosti će biti predstavljen u ponedjeljak 5. listopada u Petrinji, u bivšoj vojarni Zrin, 14. listopada slijedi prezentacija programa u bivšoj vojarni Ivaniš Nelipić u Sinju, 20. listopada također u nekadašnjoj vojarni Bribirskih knezova, i naposljetku Daruvar 28. listopada. Većini budućih centara slijedi adaptacija ili proširenje kapaciteta, neki očekuju i nova arhitektonska rješenja, a zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ vjeruje da će Ministarstvo do kraja mandata uspjeti objaviti i natječaj za dobivanje sredstava, a nada se, i povući novac iz fondova. Veteranski centri, otkriva, na Trgovačkom će sudu biti registrirani kao javne ustanove.

– Ne manje važno, od veteranskih centara bit će koristi i za lokalnu zajednicu jer će se koristiti outsourcing za pripremanje hrane, pranje rublja i ostale popratne sadržaje. Također, premda smo u prvoj fazi propisali da će centri zapošljavati 24 djelatnika – psihologe, terapeute, medicinsko osoblje i administraciju, izgleda da ćemo doći i do 50-ak djelatnika koji će opsluživati veteranske centre, što znači i zapošljavanje za 200-tinjak ljudi – kaže Vesna Nađ, dodajući kako se uskoro očekuje formaliziranje suradnje s, primjerice, psihijatrijskom bolnicom u Popovači, braniteljskom zadrugom Greda, Kineziološkim fakultetom... Interes branitelja i stradalnika za spomenute programe već je sada, otkriva, iznimno velik. No dolazak prvih korisnika svečano će obilježiti – nova vlada, koja god bila.

Novac iz EU

– Ova četiri veteranska centra dokaz su da se novac može povući iz fonda EU, makar se govorilo da braniteljska populacija nema što tražiti u Partnerskom sporazumu, no mi smo to uspjeli. Pilot-projekt u Lipiku mogao je biti otvoren da nismo na 80 centimetara ispod temelja pronašli vodu, a nismo željeli poluproizvod. Tko god vodio Ministarstvo branitelja, nastavit će gdje smo stali jer su veteranski centri u interesu sveobuhvatne skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju i mislim da se nitko ne bi usudio zaustaviti taj projekt – kazala je Vesna Nađ.

>>Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu, Sanader izlazi čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

>>Ivo Sanader čeka odluku hoće li biti pušten, HDZ traži ukidanje presude

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Je li ovo moguće, vi otvarate veteranske centre koji će tek biti veteranski centri, najavljujete povlačenje EU sredstava za koja niste podnijeli ni zahtjev? Dosta laži, kukuriku-udbaši. Opet ćete otvoriti prazne zidove kao i u Josipovićevoj kampanji.

 • tamanitelj:

  Lažu ,lažu samo znaju lagati

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  A šta ovaj uhljeb ima sa centrima za branitelje ??? Drži se svog resora .... jado