Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez ijedne mrlje u životu

15 mjeseci zatvora jer se naljutio na grm, zapalio ga i izazvao požar

student teologije
Filip Brala/PIXSELL
26.02.2010.
u 13:50

Čuvši presudu, Jure Erceg iz Starigrada Paklenice uhvatio se za glavu te nije prestajao plakati sve dok sudac Boris Babić nije završio s obrazlaganjem.

ZADAR - Jure Erceg, 28-godišnji teolog iz Starigrada Paklenice, danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Ercega se tereti da je nehotice izazvao požar u kojem je u srpnju 2007. godine izgorjelo oko 194 hektra šume na Velikom Rujnu u Parku prirode Velebit i dijelu Nacionalnog parka Paklenica.

Čuvši presudu, mladi se Erceg uhvatio za glavu te nije prestajao plakati sve dok sudac nije završio s obrazlaganjem. Naime, kako je rekao Boris Babić, predsjednik Sudskog vijeća, svaka kazna ima dva elementa, pa je tako usmjerena na specijalnu i generalnu prevenciju.

- Vijeće nije našlo niti jednu mrlju u životu Jure Ercega niti koju drugu otegotnu okolnost, no specijalna prevencija usmjerena je na Ercega, za kojega smo sigurni da djelo neće ponoviti, ali kao i ova, svaka presuda ima i onu generalnu prevenciju, a to je upozorenje i poruka svim građanima da se ovakve stvari ne mogu i ne smiju događati - obrazložio je Boris Babić.

Podsjetimo, Jure Erceg u srpnju 2007. godine izazvao je požar golemih razmjera, a odmah po uhićenju priznao je da je grm namjerno zapalio jer su ga njegove bodlje znale ubosti kad bi izlazio iz kuće.

Čim je shvatio što je učinio, on i njegov otac mobitelom su pokušali dozvati vatrogasce, no na tom području nije bilo signala. Kako je vjetar pojačavao, vatra se danima sve više širila te na kraju progutala oko 130 hektara šume, čime je nanesena šteta od oko 9,7 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 6

PL
plakir
14:21 26.02.2010.

tako je treba ga kazniti to je primjer uspješne i pravedne države.da nema ovakvih kazni i dalje bi se kralo i potklradalo ovu jadnu hrvatsku.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-jadna zemljo!!!

NI
nisibaba
14:33 26.02.2010.

da, sad smo kao u pat poziciji: svi kao krše zakon, pa bi i one koje se uhvati trebalo perom pomilovati po stražnjici? priča ovog studenta teologije (28 godina?) jer krajnje neuvjerljiva: smetao mu grm pa ga išao paliti, ma nemoj, a škare ili sjekiru nije imao pri ruci, ili se možda igrao Mojsija to su mjastori išli nadobudno palit korov, krčiti, a umjesto da malo saviju kičmu, i puste pot, oni su palili... e sad neka i plate

OB
-obrisani-
14:35 26.02.2010.

Nisam pravnik ali mislim da se ovakve kazne ne smiju izricati .Mogli su ga osuditi i 5 godina ,pa da bude uredu ali reci \'\'radi preventivnih razloga\'\' smatram da je glupo i ne pravedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije