Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

1200 eura za dobrovoljan povratak u zemlju porijekla

Program 'StarthilfePlus' namijenjen je onim izbjeglicama tj. tražiteljima azila koji imaju 'male ili nikakve' izglede za stjecanje dugotrajne boravišne dozvole u Njemačkoj
05. srpnja 2018. u 11:56 1 komentara 603 prikaza
izbjeglice
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Sve više odbijenih tražitelja azila u Njemačkoj koristi program pomoći 'StarthilfePlus' kojim njemačka vlada financijski pomaže one koji se dobrovoljno žele vratiti kućama, prenose u četvrtak njemački mediji.

'Dosad je oko 12.000 izbjeglica napustilo Njemačku nakon isplate premije. Više od 1.500 osoba je zemlju napustilo i prije završetka obrade zahtjeva za azilom', stoji u priopćenju njemačke vlade, objavljenom na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu, u koje je dobio uvid njemački ured francuske agencije AFP, čije izvješće prenose njemački mediji.

Migranti iz Libije Branimir 
Pofuk Europu nije pogodila nikakva migrantska kriza, nego kriza morala, savjesti i čovječnosti

Program 'StarthilfePlus' pokrenut je u veljači 2017. i namijenjen je onim izbjeglicama tj. tražiteljima azila koji imaju 'male ili nikakve' izglede za stjecanje dugotrajne boravišne dozvole u Njemačkoj. Novčanim poticajima ove osobe se želi privoljeti na 'brzo i dobrovoljno napuštanje zemlje'.

Financijska pomoć se kreće od 800 do 1200 eura po odrasloj osobi, a za djecu ispod 12 godina je predviđena polovina tog iznosa. U slučaju da cijele obitelji napuštaju zemlju predviđeno je dodatnih 500 eura po obitelji.

Jutta Cordt Jutta Cordt Zbog skandala smijenjena voditeljica njemačke agencije za izbjeglice

Najviši iznos, 1200 eura, je predviđen za one koji se odluče na dobrovoljan povratak u zemlju porijekla i prije isteka procesa obrade zahtjeva za azilom. One osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom a odreknu se pravnih sredstava tj. tužbe protiv ove odluke, dobivaju po 800 eura.

Dosad su ovu pomoć najviše koristili državljani Iraka, iza kojih slijede žitelji Rusije i Afganistana.
Parlamentarna stranka Ljevica žestoko je kritizirala ovaj program njemačke vlade.'Kao da i samo poticanje na odlazak u zemlje u kojima bjesni rat nije dovoljno grozno, nego se još isplaćuju i novčane premije. To je vrhunac cinizma', rekla je Ulla Jelpke iz stranke Ljevica.

IZBORI U TURSKOJ Turska dijaspora i sirijske izbjeglice ključ su Erdoğanova ostanka na vlasti

Ministarstvo unutarnjih poslova je odbacilo kritiku stranke Ljevice i ustvrdilo da cijeli program počiva na dobrovoljnom načelu i najavilo nastavak financijske pomoći. Jedan od glavnih zadataka koji si je nova njemačka vlada postavila kada je u pitanju izbjeglička politika je učinkovitije i brže protjerivanje osoba koje su bez pravnog temelja za boravak u Njemačkoj.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • viki.liks:

    Dragi Njemci promjenite hitno i jednostavno zakon o Azilu i Aziljanti će znati da nemaju što tražiti u vašoj zemlji jer oni znaju zašto se isplati doći jer po vašem zakonu svako ima pravo prvo doći,pa kada je već tu ... prikaži još! i našmeka radodajke,teško da ćeš ga vratit.Ovako ispadate smiješni da im čak morate platiti da se opet vrate.Hahaha "Starthilfe plus"pa to zvuči kao neki ugovor sa mobilnim operaterom.