Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Damask

U BiH uhićeno 11 vehabija, Bosnom slobodno šeta tri tisuće džihadista

lisice
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
13.11.2014.
u 18:48

Terorizam 
- Akcija izvedena na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica

Ramiz Ibrahimović iz Maglaja u rujnu 2013. vratio se iz Sirije gdje je sudjelovao u borbama na strani zloglasne Islamske države. Fikret Hadžić iz Kaknja u dva je navrata bio u Siriji. Prvi put tijekom 2012., godine a u kolovozu 2013. ponovno je otišao boriti se za iste ciljeve. Prema tvrdnjama mještana, bio je spreman poginuti u Siriji vjerujući u ispravnost ciljeva za koje se borio.

Ibrahimoviću i Hadžiću te još devetorici drugih u više gradova u BiH ujutro su na vrata su pokucali pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i policijskih agencija iz županija sa sjedištem u Sarajevu, Zenici i Tuzli. Ova akcija nastavak je već započete policijske akcije Damask, a danas uhićene osobe uglavnom su bili borci na strani Islamske države, čije postrojbe mjesecima bombardiraju Amerikanci i saveznici u Siriji i Iraku zbog njihovih iznimno krvavih pohoda.

Vrbovali i Doru Bilić

Prema navodima SIPA-e, u akciji na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, uz Ibrahimovića i Hadžića, uhićeni su Senad Kljajić, Enver Lilić, Mehmed Tutmić, Kenan Okan, Berin Tahić, Salko Imamović, Halil Garanović, Samir Hadžalić, Ahmet Mušanović, čija su se imena već spominjala među onima koji su sudjelovali na ratištima u Siriji i Iraku na strani zloglasne Islamske države.

Uhićene osobe prebačene su u sjedište SIPA-e u istočnom Sarajevu, a sumnjiče se da su financirali terorizam, poticali na terorističke napade, novačili sljedbenika za sudjelovanje u borbama u Iraku i Siriji te organizirali terorističke skupine i pridruživali se stranim paravojnim formacijama. Ova skupina razotkrivena je uz značajnu međunarodnu suradnju s drugim sigurnosnim agencijama, a u njoj je jučer sudjelovalo više od 100 policijskih službenika.

Uključila se i Italija

Ova je akcija nastavak ranije policijsko-pravosudne operacije koja je počela u rujnu ove godine kada je uhićen jedan od vođa islamista u BiH Bilal Bosnić, koji je na granici s Hrvatskom kupovao posjede srpskih prognanika i tu planirao napraviti kamp za selefijsku zajednicu. On je široj svjetskoj javnosti postao poznat kada je za talijansku La Repubblicu ustvrdio kako je osobno sudjelovao u vrbovanju i novačenju 50 talijanskih državljana koji su otišli boriti se u Siriji. Njegova i skupina Nusreta Imamovića također je povezana i s odlaskom Dore Bilić i nekoliko drugih državljanki i državljana Hrvatske i Slovenije na ratišta u Siriju.

Oko tih navoda od vlasti BiH odgovore je prošloga tjedna tražio Lamberto Giannini načelnik Središnje službe za borbu protiv terorizma Državne policije Italije. On je tražio informacije o Bosnićevim aktivnostima te napose aktivnostima u Italiji. Radikalni selefijski pokret u BiH ukorijenio se tijekom rata, a sveti ratnici uglavnom su pristizali preko teritorija Hrvatske. Njihovo učenje i “vrijednosti” sve više preuzimaju lokalni muslimani. Obavještajne agencije smatraju da je u BiH oko 3000 potencijalno opasnih pripadnika radikalnih pokreta.

>>Prekasno! Selefijski pokret u BiH je prejak, teško ga je iskorijeniti

 

>>‘Zaustavimo mlade da idu ginuti u Siriju’

Komentara 4

PA
pacoje
19:11 13.11.2014.

sta su to vehabije,ja koliko znam amerika ima najbolje odnose sa liderima drzava gdje zivce "vehabijci" ako moze se tako reci..sada su na redu oni, poslje selafici, a onda neki fici drugi...evo naprimjer pripadnicima apostol-icima kuca ce policija, pa onda onda luka-soicima .itd..znaci newma vise policija da juri teroriste, sada juri ...fice.. ice takoreci febavice i apostolice ..a sta su uradili nije vazno,vazno je "drzte lopova"

IC
ice12
20:02 13.11.2014.

Pa svi bosnjaci su vehabije

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:19 14.11.2014.

Bilal Bosnić je u džamiji u Cremoni propovijedao i huškao vjernike u sveti rat, širio mržnju i trgovao ljudima..što je dovelo do toga da sada policajci moraju kontrolirati što se događa u tim džamijama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije