Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkanski muftije

‘Zaustavimo mlade da idu ginuti u Siriju’

terorizam
Foto: Reuters/PIXSELL
14.10.2014.
u 07:05

Aziz ef. Hasanović: Tu Hrvatska ima mnogo iskustva i dat ćemo svoj doprinos u prevenciji nemilih događaja

Kako zaustaviti mlade muslimane iz europskih zemalja da idu ginuti u Irak i Siriju, bila je tema zbog koje je predsjednik Austrije Heinz Fisher ovoga vikenda sazvao sve muftije balkanskih zemalja.

– Želimo prevenirati ove nemile događaje u svijetu i zaštiti našu mladež da ne ide u smrt, da ne nasjeda na ovo što se događa. Zaključili smo da ćemo mi iz islamskih zajednica pristupiti jednoobraznim programima koji će to prevenirati. Tu Hrvatska ima mnogo iskustva i dat ćemo svoj doprinos. Osudili smo terorizam, generaliziranje islama u povezivanju s tim postupcima, želimo vjernike imunizirati protiv radikalizma, što možemo upravo kroz zajedničke programe i apelom na suradnju, dijalog i pomirenje u zemljama u kojima djelujemo. A to znači, primjerice, jače uključiti žene u obrazovanje u islamu i naše programe te staviti naglasak na imame i vjeroučitelje, jer oni daju tumačenje vjere i njihova izobrazba od velike je važnosti – rekao nam je muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović, koji je na skupu u Beču rekao da su “današnje neprilike posljedica nesustavnog i neprincipijelnog pristupa te da se zato on mora mijenjati radi općeg dobra, za što primjer imamo u hrvatskom društvu”.

Uz predsjednika Islamske zajednice Hrvatske bili su i predsjednici islamskih zajednica Austrije, Albanije, Kosova, Rumunjske, Mađarske, zamjenik reisu-l-uleme BiH, muftija sandžački, tajnik Mešihata IZ u Sloveniji, dekan Visokog islamskog instituta u Sofiji te predstavnici drugih vjerskih zajednica.

>>Muftija Hasanović: Islam ne radi ove zločine

>>Muftija Hasanović: Ne nasjedajte pričama o sveislamskoj državi
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije