Naslovnica Vijesti Hrvatska

100 godina okončanja I. svjetskog rata: Članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata u Ukrajini

U javnosti se danas malo zna kroz kakvim su strahotama i naporima bili izloženi hrvatski domobrani na Istočnom bojištu i kolike su gubitke pri tome pretrpjeli.
07. srpnja 2018. u 11:00 7 komentara 1042 prikaza
Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata
Foto: Tomislav Veić
Pogledajte galeriju 1/6

U razdoblju od 18. do 24. lipnja ostvarena je ideja koja su pred skoro godinu dana začeli predsjednik Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata Dorijan Vrbanac i Željko Matijević, voditelj projekta. Riječ je o odavanju počasti hrvatskim vojnicima stradalima u Prvom svjetskom ratu, koji su svoje živote položili u borbama na Istočnom bojištu daleko od svoje domovine, priopćeno je iz Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata. 

Kosovo 'MORAMO SE OTVORITI' Junckerovo dramatično upozorenje: Na Balkanu je opet moguć rat!

U javnosti se danas malo zna kroz kakvim su strahotama i naporima bili izloženi hrvatski domobrani na Istočnom bojištu i kolike su gubitke pri tome pretrpjeli.

Potisnuta su sjećanja, ali ne i zaboravljena, pogotovo među slijednicima hrvatske vojne tradicije koji su i sami prolazili kroz sva iskušenja rata. Stoga ne čudi da se ideja o počasti palima u Prvom svjetskom ratu javila upravo među pripadnicima specijalne policije, začetnicima hrvatskih suvremenih oružanih snaga. Prigodom obilježavanja sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata pripadnici Moto kluba specijalne policije odlučili su pokrenuti projekt HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA posvećen poginulima u ovom sukobu, ali i svim hrvatskim ratnicima stradalim u prošlosti.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata | Autor : Tomislav Veić Foto: Tomislav Veić

Članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP) udrugu su osnovali s ciljem okupljanja i povezivanja svih pripadnika Specijalnih jedinica policije, radi promicanja i održavanja njihova ratnog identiteta te sprječavanja zaborava njihova doprinosa u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske tijekom Domovinskog rata (1991-1996). Članovi Moto kluba njeguju trajno sjećanje na žrtve i njihovo dostojno obilježavanje, ali i na ideale, povijesne i suvremene, kojima su vođeni tijekom svog aktivnog sudjelovanja u najznačajnijim akcijama u obrani suvereniteta RH.

Vojnici vježbaju zajednički trening uz Aktivnu Hrvatsku aktivna Hrvatska Više od 300 pripadnika Hrvatske vojske vježbalo s Renatom Sopek

Upravo stoga te iz iskustva da su njihovi ideali i žrtve koje su podnijeli u današnjim vremenima zanemareni i podcijenjeni, članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata u zaboravljenim herojstvima, sudbinama i mjestima stradanja hrvatskih vojnika u Ukrajini za vrijeme Prvog svjetskog rata pronašli su u ljudskom i profesionalnom smislu vrijednost koju žele obnoviti i s kojom se
umnogome mogu poistovjetiti.

Ovaj ambiciozno zamišljeni projekt članovi kluba prijavili su na javni natječaj Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, te su zahvaljujući izvrsnim ocjenama projekta osigurana sredstva za njegovu organizaciju i provedbu.

Jim Mattis Jim Mattis SAD još analizira obavještajne podatke o kemijskom napadu u Siriji

Pripreme za projekt okončane su 21. travnja ove godine kada su u Domu specijalne policije pukovnik Nikola Tominac, prof. dr. sc. Jevgenij Paščenko i povjesničar dr. sc. Amir Obhođaš članovima kluba održali predavanje o značaju Istočnog bojišta i ulozi hrvatskih domobrana u ovome sukobu a blagoslov hrvatske zemlje na Medvedgradu 26. svibnja označio je simboličan začetak putovanja u Ukrajinu. Toga su dana članovi kluba, koji dolaze iz gotovo svih dijelova Hrvatske, prinijeli grudu zemlje iz svog kraja na oltar Domovine na Medvedgradu, gdje ju je u kapelici sv. Filipa i Jakova blagoslovio fra Tomislav Glavnik. Blagoslovljena zemlja razasuta je tijekom puta po grobištima stradalih Hrvata u Ukrajini koji se nikad nisu vratili u svoj rodni kraj, kako bi majka Domovina, makar simbolički, ponovno zagrlila svoje sinove.

Voznu kolonu činilo je sedamnaest motora i jedan kombi s logistikom, a put je otpočeo u ponedjeljak 18. lipnja. Pokret je otpočeo ispred Ministarstva hrvatskih branitelja i toga dana odrađena je najduža dionica koja je kroz Mađarsku vodila do zakarpatskog grada Užgoroda.

Guta PREDGRAĐE DAMASKA Večernji u Guti: 'Bojali smo se da nam još i Trump ne pošalje svoje 'pametne i lijepe' projektile'

Nakon noćenja došlo se do prijevoja Užok, prve postaje obilaska mjesta stradanja i zadnjih počivališta hrvatskih domobrana. Tijekom zime1914/1915. na prijevojima preko Karpata vodile su se izuzetno zahtjevne borbe u najtežim uvjetima zimskog ratovanja. Na prijevoj Užok među prvima su prispjele i postrojbe u čijem sastavu su se borili i hrvatski vojnici koji su u velikoj mjeri pridonijeli zaustavljanju ruskog prodora i potom odbacivanju ruskih snaga s Karpata.

Međutim, među obilježjima koji komemoriraju ove događaje nema spomena hrvatskim vojnicima stoga su članovi kluba odlučili ovdje postaviti spomen ploču na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. U tome je veliku pomoć pružio i veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini Tomislav Vidošević, koji je na Užoku i dočekao članove klube i sudjelovao u komemoraciji.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas