Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štritof za MAX!

Mladost zaslužuje više brige

Russia's Alexander Eryshov (L) and Croatia's Ratko Stritof battle during their water polo match in the Athens 2004 Olympic Games August 19, 2004. REUTERS/Laszlo Balogh  JSK Reuters / Picture supplied by Action Images *** Local Caption *** RBBORH2004081901
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.10.2016.
u 13:51

Jedan je od najtrofejnijih igrača Mladosti s kojom je osvojio tri Kupa prvaka (i još jedan s Posillipom), Kup kupova (1999.), Kup Lena (2001.), Superkup (1996.)..., ukupno 25 trofeja u 16 sezona. U reprezentaciji se okitio s tri srebra – olimpijskim i dvama europskim

Stalno nešto sitno, ali u principu ništa bitno – odgovara Ratko Štritof (44) na upit što ima novoga u Mladosti, kojim smo i započeli razgovor za Max.

– Naravno da mi je iznimna čast obnašati dužnost prvog trenera Mladosti, kluba u kojemu sam ponikao i proveo najveći dio najprije igračke, a sada i trenerske karijere – ističe.

Jedan je od najtrofejnijih igrača Mladosti s kojom je osvojio tri Kupa prvaka (i još jedan s Posillipom), Kup kupova (1999.), Kup Lena (2001.), Superkup (1996.)..., ukupno 25 trofeja u 16 sezona. U reprezentaciji se okitio s tri srebra – olimpijskim i dvama europskim. Ukratko, bio je fantastičan branič pokraj kojega se malo koji sidraš naigrao. Nagutao vode, to da, ali došao do pozicije za gol, malo teže.

– Svaki od tih trofeja ima svoju težinu, ne bih izdvajao niti jedan. Jedna lijepa mladost provedena u Mladosti, rekao bih.

Je li vam teško motivirati igrače s obzirom na to da je klub u blokadi pa oni ne primaju plaće i stipendije?

– Moram istaknuti da igrači odrađuju sve što je potrebno maksimalno korektno i iznimno kvalitetno, trse se... To su sve mladi igrači – petorica od njih svjetski su juniorski prvaci iz Podgorice – i njima je najbitnije učiti, napredovati, razvijati svoje potencijale. Naravno, i taj ekonomski aspekt je bitan, klub treba i financijski pratiti sve to i ja sam uvjeren da će tako i biti.

Vićan kao produžena ruka

Jeste li razgovarali s predsjednikom Slavkom Kojićem, je li vam najavio stabilizaciju?

– Razgovarali smo uoči sezone i on je obećao da će se to riješiti. Vjerujem da će tako biti, optimist sam i mislim da Mladost zaslužuje zdrave temelje. Ove godine imamo doista mladu momčad i mislim da je to pozitivno za budućnost Mladosti. Pomalo i silom prilika bili smo prisiljeni osloniti se na svoj podmladak, a to je rudnik iz kojega se doista svašta može iskopati. Lani je Mladost osvojila Trofej Tonija Nardellija kao klub s najviše uspjeha u konkurenciji mlađih naraštaja. U svim smo kategorijama bili u finalima, osim kod mlađih nada. Vidi se kvalitetan rad i dobra perspektiva.

Dovođenjem sidraša Brlečića i vratara Vićana dobili ste solidno posloženu momčad, spoj je to mladosti i iskustva. Može li ova Mladost trofejnu vitrinu na Savi obogatiti još nekim naslovom već ove godine?

– Da, sad imamo dva sidraša, braniče, desnu i lijevu stranu. Što se Vićana tiče, bio je moj prvi izbor za mog pomoćnika, ali smo se u klubu dogovorili da Frano još jednu sezonu odradi i kao igrač, više kao mentor Marceliću, našem prvom vrataru na kojega dugoročno računamo. Za Marcelu je to jako dobro jer će imati izvrsnog učitelja, koji je kvalitetan i kao osoba i kao igrač–vratar. Istodobno, Frano će biti moja produžena ruka...

Znači, na Vićana se dugoročno računa?

– Da. A što se naših očekivanja tiče... I meni samome su mogućnosti ove momčadi velika nepoznanica. I sam sam znatiželjan da to doznam. No, vidim da imamo motiviranu momčad punu mladih igrača koja ima glavu i rep. Želim iz nje izvući maksimum, želim da raste iz utakmice u utakmicu, da bude gladna pobjeda i da napredak bude vidljiv. Želim na te mlade igrače prenijeti svoje iskustvo, naučiti ih nekim stvarima koji će im pomoći da pobjeđuju.

Iza vas je osam godina trenerskog rada, dobrim dijelom u Italiji, opišite nam malo sebe kao trenera?

– Igračku sam karijeru završio u Pescari koja je tada bila u B ligi, a ondje sam počeo i trenersku. Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako funkcioniraju i ti “loši” klubovi. Vodio sam naraštaj do 15 godina i prvu momčad. Ušli smo u A2 ligu no tamo nismo bili nešto posebno uspješni jer smo imali nešto lošije igrače. Nakon toga sam se, 2013. vratio u Zagreb, radio s mlađim naraštajima Mladosti, vodio našu drugoligašku momčad i vodio hrvatsku vrstu do 15 godina. Kako je Vjeko Kobešćak bio trener prve momčadi iskoristio sam priliku i u dogovoru s klubom preuzeo vođenje prvoligaškog Coma (u blizini Milana). Cilj nam je bio ostati u ligi i to smo i ostvarili. No, odlučio sam se vratiti u Zagreb. Supruga je ostala trudna, a morala je voditi i posao, pa sam joj morao pomoći.

Sad imate osmomjesečnu Gretu...

– I 17-godišnjeg sina Luku iz prvog braka. Baš sam ispunjen. Velika je razlika među njima: Luka je već u pubertetu, Greta je beba, ali sve je to život.

Martina pjeva meni na uho

Vaša supruga Martina, rođena Pongrac, bila je članica nekad uspješne grupe Divas, bavi li se još glazbom?

– Ma, ne. Ona je završila pejsažnu arhitekturu i sva je u tome. Imamo dućan Bottega, više izložbeni studio, tako da se ona sad bavi dizajnom interijera i eksterijera, a pjeva samo – meni na uho.

Nogometaše Dinama vodi stranac, hokejaše Medveščaka i rukometaše Zagreba također, a ni na klupama Cibone i Cedevite nisu Zagrepčani. Vi ste jedini purger koji vodi neki od zagrebačkih klubova. Dakle, na neki način branite čast zagrebačke struke u ovom trenutku.

– Da, zbilja. Drago mi je zbog toga. No, svi su oni bili vrhunski igrači i nekad je dobro da dođe netko sa strane. Možda ću i ja jednom opet otići – kaže Štritof istaknuvši da je najviše naučio od trojice trenera: Bonačića, Rudića i Pina Porzija.

Kvalifikacijski turnir Eurokupa koji se igra u Zagrebu (od 28. do 30. listopada) svakako je trenutak kada treba pozvati navijače da ponovno dođu na Mladost i pogledaju jednu od najtrofejnijih momčadi u povijesti vaterpola u nekom novom ruhu i na nekom novom početku.

>> Pratite tjednik Max! na Facebooku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije