Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2013. u 12:00

Za razliku od talijanske vlade i općenito talijanske politike, koja će učiniti sve da ne dođe pod mjere EU-a ili MMF-a, čini se kako hrvatska vlada želi upravo međunarodni diktat.

Rezovi ne potiču razvitak. Točno. I ne treba to tumačiti Nijemcima, jer oni znaju kako su ušteđeni novac zatim uložili u razvitak. Najlakše je rupe u državnoj potrošnji popunjavati povećanjem poreza. U Italiji se vodi velika bitka kako bi se zaustavilo povećanje PDV-a sa 21 na 22 posto.

Možda će vlada pronaći neki novac dodatnim rezovima kojima bi se spriječilo povećanje PDV-a. Jesu li u Hrvatskoj provedeni rezovi prije negoli se odlučilo povećati porez na dodatnu vrijednost?

Premda se predviđa ukidanje nekih škola, bolnica itd. to je još premalo u odnosu na ono što država troši prema onome koliko dobiva od poreskih obveznika. U Italiji su već prije nekoliko godina započeli ukidati neke bolnice, škole, pa i sudove. Italija je jedna od rijetkih država u EU u kojoj je smanjen broj državnih službenika u posljednjih pet godina. Od 3,3 milijuna državnih zaposlenika koliko ih je bilo 2010., a među koje ulaze i medicinsko osoblje, školsko i drugi zaposleni u javnim ustanovama, sada ih je zaposleno 2,8 milijuna. No i dalje država troši gotovo 50% od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda koji iznosi 1700 milijardi eura. Potrebni su, dakle, dodatni rezovi kako bi se smanjio poreski pritisak, a time gospodarstvu dalo kisika za razvitak.

Kada bi se, predlaže udruga talijanskih industrijalaca (Confindustria), za samo tri posto smanjila potrošnja za mirovine, zdravstvo i skrb koja iznosi godišnje 250 milijardi eura, uštedjelo bi se više nego dovoljno za izbjegavanje povećanja PDV-a.

Za razliku od talijanske vlade i općenito talijanske politike, koja će učiniti sve da ne dođe pod mjere EU-a ili MMF-a, čini se kako hrvatska vlada želi upravo međunarodni diktat. Mi nismo u stanju provesti rezove, ali evo sada moramo jer nam je to nametnuo MMF, čini se da je to vladina orijentacija.

Trebalo bi već jednom shvatiti kako su rezovi potrebni za razvitak i kako bi ih sami trebali provesti. Braniti državna nerentabilna poduzeća ili nepotrebne ustanove pod parolom patriotizma znači naškoditi patriji u čije se ime busa u prsa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?