Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Ustavni suci iz ekspres-lonca

11.05.2008.
u 17:35

Prije dva tjedna otkriveno je da netom izabrani sudac Ustavnog suda Marko Babić nije bio revan u plaćanju poreza, a moćni bard HDZ-a Vladimir Šeks tada je najavio da bi i to trebalo provjeravati. Ipak, nimalo potreseni aferom koja nikad neće biti raščišćena, vladajuća je većina kao u ekspres-loncu "skuhala" nova tri ustavna suca, pod Šeksovom majstorskom palicom, a da se o kandidatima nije čestito ni porazgovaralo, a kamo li pretreslo detalje.     
I nije tu problem ni u loše postavljenoj proceduri, ni u trgovini.

Procedura uopće nije loše postavljena, a i najbolju je moguće zloupotrijebiti. Ni trgovina između stranaka nije loša sama po sebi, samo ako se trguje vrijednom robom koju bi svatko poželio.
Pa bi onda HDZ tražio podršku za najbolje konzervativnije kandidate, a oporba za uzvrat dobije glasove za odlične liberale. Možda i ne mora svih 13 sudaca Ustavnog suda biti izvrsno, a ima mišljenja da 13 tako izvrsnih pravnika Hrvatska ni ne može dati.

No problem nije u tome što se biraju pravnici bliski nekoj političkoj opciji, nego što se traže oni koji neće stvarati probleme, koji će se prikloniti onako kako vjetar puše, a vlastito mišljenje, ako ga imaju, ostaviti kod kuće, u najboljoj stoljetnoj hrvatskoj tradiciji. Sve to najbolje je vidljivo iz isuviše žalosnog ukupnog sastava brojnih kandidata koji su se javili na natječaj, među kojima je bilo previše onih koji izazivaju podsmijeh. Pa tako u trku za Ustavni sud nisu krenuli najbolji iz Vrhovnog suda, nema ni najboljih odvjetnika ni najboljih pravnika iz drugih područja, pa niti profesora. Zato će u Ustavnom sudu sada jedna sutkinja općinskog suda odlučivati o - odlukama Vrhovnog suda.

Zlatno bi pravilo trebalo biti i da u Ustavni sud ulaze najbolji pravnici na kraju karijere, oni koji neće računati hoće li dobiti sljedeći mandat i gdje će se uhljebiti nakon Ustavnog suda jer to ih stavlja u sasvim drugi položaj. No u Ustavnom sudu sad je velik broj mlađih, koji mogu imati ambicije čak i za treći mandat jer ograničenja broja mandata nema.

Možda je zato najveći problem u HDZ-ovoj većini koja će, ne pitajući ništa, uredno kao pravi stroj na daljinsko upravljanje proizvesti dovoljan broj glasova za Vicu Vukojevića, Marijana Hranjskog, Ivana Mrkonjića, Ivana Matiju, Marka Babića i za bilo koga drugoga, kad je lista napravljena.
Izabrani su sada suci koji će vjerojatno podržati Jasnu Omejec, koja je nedavno dobila drugi mandat, za predsjednicu Ustavnog suda, nakon što joj kandidatura prošli put nije prošla. Kao da se nitko se ne pita zašto ta sutkinja, inače odlična pravnica potekla iz redova HSLS-a, nema podršku sudaca koji su vidjeli kako radi, a ima podršku vladajućih u Saboru...

Želite prijaviti greške?