Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oluje stoljeća

Uragani koji troše milijarde

uragani_311.jpg
import
02.09.2008.
u 12:57

Uragan Gustav koji je zaprijetio prije tri godine poharanom i opustošenom New Orleansu ponovno je aktualizirao svu opasnost kojoj su američki gradovi izloženi u snažnim udarima uragana i tornada. Iako se tornada pojavljuju u različitim dijelovima svijeta, domovina tornada su američke ravnice srednjeg zapada. Bez obzira što je "životni vijek" tornada najčešće svega 15 minuta, ta vremenska nepogoda brzinom od oko 400 kilometara na sat i više ruši sve ispred sebe. Prizori iz američkih filmova u kojima snažni vjetrovi podižu drveće, automobile i ljude nisu nerealni prizori nastali u holivudskim tvornicama snova. U posljednje vrijeme zlokobnost uragana potvrdili su Katrina i Gustav, koji se sasvim približio New Orleansu. Uragani najviše haraju istokom SAD-a.

Štete velikih uragana

Štete koje SAD trpi zbog nagle naravi majke prirode odavno se mjere u milijardama dolara. Osim stanovnika koji su izravno pod udarom raznih oluja, najveći ceh plaćaju naftne kompanije koje imaju velik broj platformi u Meksičkom zaljevu, najizloženijem području brojnim uraganima. Uragan koji je prouzročio najveću materijalnu štetu u američkoj povijesti uvjerljivo je Katrina. Što zbog razorne moći, ali i spore reakcije Bushove administracije, ukupna šteta nastala nakon nje popela se do vrtoglavih 75 milijardi dolara, od čega da je na naftnu industriju otpalo 17 milijardi. Čak 116 srušenih platformi značajno su podigle letvicu troškova uzrokovanih prirodnim nepogodama.

A upravo je Katrina, koja je proglašena "olujom svih oluja", bila posljednji alarm koji je zazvonio američkoj administraciji. Katrina je pokazala mnoge propuste u obrambenom sustavu, kao i u sustavu uzbunjivanja koji se pokazao neučinkovitim. Nakon Katrine Amerkinaci su drastično pojačali sustav za obranu od uragana i tornada kako bi se izbjegle ljudske žrtve, poput onih koje su danima plutale ulicama New Orleansa. Bila je to škola koja je plaćena neprocjenjivim iznosom – ljudskim životima.

Želite prijaviti greške?