Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTAPANJE EKONOMIJE

Umjetnički pogled na globalni financijski kolaps

29.11.2008.
u 17:14

Mnogima je ekonomska kriza problem radi kojeg ne mogu spavati po noći. Ali nekome može biti i inspiracija za umjetničku instalaciju. Američki umjetnički duo Marshall Reese i Nora Ligorano na svojstven su način obilježili 79.godišnjicu «Velike Depresije», najvećeg ekonomskog raspada u povijesti SAD-a.

Aludirajući da niti danas nije mnogo bolje, te da su globalne financije u nezaustavljivoj krizi, umjetnici su postavili ledenu skulpturu koja se sastojala od slova «ECONOMY» pred Visoki Sud u New Yorškom Manhattanu.

Teška gotovo 700 kilograma, skulptura se otapljala više dana pred očima zainteresiranih promatrača. Cilj umjetnika, prema njihovim vlastitim riječima, nije bio samo upozoriti na financijski krah, već i na opću pasivnost «malih ljudi» u svijetu ekonomskih transakcija i financijskih skandala.

Prolazeći pored instalacije, prolaznici nisu bili u stanju očuvati konkretnost skulpture, a na kraju sve postaje prljava lokva koja nikome ne služi- ali za koju nitko ne nalazi suvislije objašnjenje od «otopila se» .

Usprkos pozitivnim reakcijama publike, nisu svi bili zadivljeni ovom skulpturom. Tako je primjerice Jessica Pressler, novinarka časopisa «New York» komentirala da je riječ «Ekonomija» preširok pojam, i da neće nestati (na općoj razini) čak i da kriza dotuče gospodarstvo najrazvijenijih zemalja.

Treba podsjetiti da je slična umjetnička instalacija bila postavljena i u Hrvatskoj, na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića. Početkom godine postavljena je golema ledena kocka unutar koje se nalazila zlatna poluga vrijedna više od 100 000 kuna.

Instalacija, koja je za svrhu imala upoznavanje javnosti s globalnim zatopljenjem, imala je i «natjecateljski karakter». Naime, zlatnu je polugu dobila osoba koja je najbolje predvidjela dokad će se kocka otopiti.

Želite prijaviti greške?