Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZOV

Uljuđena i pakosna Slovenija

VL
Autor
Stojan De Prato
30.06.2008.
u 19:22

Sastankom povjereničkoga kolegija Europske komisije s francuskom vladom danas u Parizu Francuska će i službeno od Slovenije preuzeti kormilo Europske unije. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, kojega su u jeku spora oko biogoriva bruxelleski dopisnici, zbog rumena lica i nosa, prozvali “europskim manekenom za etanol”, palicu predsjedatelja Vijeća EU još je jučer u vinorodnim Goriškim brdima predao svojemu francuskome kolegi Bernardu Kouchneru.

U tjednu koji je prethodio novinare su slovenski ministri zasuli e-mail porukama u kojima se hvale postignućima na svome polju. Stvarna njihova postignuća mogu se znatno kraće izraziti, ali ni slovenski program nije bio ni opsežan ni konkretan.

Nije stvar u veličini – sićušni je Luksemburg imao vrlo uspješna predsjedništva – niti u upravnoj sposobnosti – Slovenija je državnu upravu dobrim dijelom prilagodila europskoj razini. No, kao prvu od novih zemalja članica zapala ju je predsjednička dužnost, pa joj je glavni zadatak bio ne pokvariti ono što su prije nje ostvarili Njemačka i Portugal, s kojima je činila prvo 18-mjesečno trojno predsjedništvo EU od po jedne velike, srednje i male članice.

Uz veliku potporu Europske komisije, svoj je mandat uspješno završila na razini tih očekivanja. To što su potkraj slovenskoga predsjedanja Irci odbacili Lisabonski ugovor ne ide ponajprije Ljubljani na dušu, iako se Rupel nije nimalo potrudio Ircima predstaviti njegov sadržaj i značenje.

Rupel, čiji je ego slonovskih razmjera, pa se često i ponaša kao slon među porculanom, glavni je krivac da Slovenija nije ostavila bolji dojam. Čak si je dopustio da se u Vijeću EU svisoka obruši na svojega litavskoga kolegu, koji nije prihvaćao otvaranje pregovora s Rusijom o strateškome partnerstvu dok se god Moskva nasilnički ponaša prema bivšim sovjetskim zemljama.

Podsjetio je time na svojedobni skandalozni ispad Jacquesa Chiraca, koji je novim članicama bio poručio da “iskoriste priliku i začepe gubicu”. Srbiji se, pak, Rupel toliko ulizivao da je čak jednu od tiskovnih konferencija Vijeća sazvao usred beogradskoga TV dnevnika i dopustio srbijanskome ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću da je vodi umjesto njega! Na kraju, SSP sa Srbijom potpisao je mjesec dana prije onoga s BiH, iako je potonji parafiran znatno ranije, izgovarajući se da nije još preveden!

Hrvatska će Rupela, kao i čitavo slovensko predsjedanje, pamtiti zbog blokade pristupnih pregovora; otvorena su samo četiri, a zatvoreno nije nijedno poglavlje. K tome, Slovenija nastavlja blokirati dva poglavlja: Ribarstvo, što priznaje, i Pravdu, slobodu i sigurnost, za koje kaže da ga više ne blokira, ali ne daje ni dozvolu da se pregovori otvore.

Rupel je, što je do sada bilo nečuveno, dvostrani spor s Hrvatskom pokušavao nametnuti na europsku agendu; Španjolska, npr., tijekom svojega predsjedanja Gibraltar nije nijednom spomenula. Dobio je po nosu tek kada je na Vijeću za opće poslove i vanjske odnose u veljači, netom je Kosovo proglasilo neovisnost, a rulja u Beogradu razorila zapadna veleposlanstva, kao prvu točku dnevnoga reda stavio izjavu protiv Hrvatske.

A kao veliko finale, usprkos protivljenju niza zemalja članica i neizravnim kritikama iz EK-a, Slovenija danas uvodi vinjete za autoceste, čiji je sustav tako postavljen da zagorča život turistima koji su namjerili u Hrvatsku.
Slovenija je tijekom svojega predsjedanja pokazala dva lica: uljuđene i učinkovite europske birokracije te pakosnoga balkanskoga zloga susjeda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?