Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Judita o kritikama gledatelja: Radnja i likovi u 'Počivali u miru' važniji su od dijalekta

24.11.2014., Zagreb - Set serije  Pocivali u miru.  Anja Sovagovic, Daria Lorenci Flatz,  Goran Navojec.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/5
25.03.2015.
u 16:42

Produkcija se ispričala što će neki izgovori parati uši, ali dijelom nisu ni htjeli ići do kraja u dijalekt jer u tom slučaju radnja ne bi bila razumljiva svima

Globin, idilično istarsko mjesto okruženo bajkovitim dolinama i vinogradima mjesto je radnje druge sezone serije "Počivali u miru" koja se počela emitirati na HTV-u.

Novi nastavci donose priču o neobjašnjenim smrtima radnika tvornice cementa Chemix, čiji je pogon smješten u Globinu.

Prvi put radnja je u Istri

Zašto su ove smrti godinama zataškavane i ove sezone pokušava otkriti hrabra i samouvjerena novinarka Lucija Car koju glumi odlična Judita Franković.

– Prva sezona u kojoj se Lucija bavila tajnama zatvorskog groblja postavila je dobre temelje za drugu sezonu u kojoj se moj lik produbljuje i otkriva nove momente svog karaktera. Za to je velikim dijelom zaslužan i redatelj Goran Dukić koji nam se pridružio ove sezone. Modificirao je Lucijin lik u smislu da joj je unio više ženskog štiha i samosvijesti. Lucija se više socijalizirala u novim epizodama i otvorenije pristupa drugima, ali to će je često i stajati – otkriva nam Judita novosti o svom liku ne skrivajući radost zbog pozitivnih reakcija gledatelja na prikazana prva dva nastavka.

Kaže da joj je drago što su gledatelji prepoznali produkt koji zahtijeva aktivnije gledanje.

– Da se razumijemo, nije to filozofski manifest, nego punokrvna dramska serija s puno zapleta i sjajnih likova, a da ne govorim o velikom finalu u posljednja dva nastavka, svašta će se dogoditi – zagonetna je Judita kada je riječ o radnji serije. Serija iza koje se kao kreator, producent i autor krije Dario Vince postavila je nove granice i standarde kada su u pitanju domaće dramske serije.

Naime, Vince se sa svojim timom prvi odvažio smjestiti radnju jedne domaće serije u Istru, što od dijela likova zahtijeva da komuniciraju tamošnjim dijalektom. Upravo je izgovor dijalekta u seriji izazvao negodovanje dijela gledatelja koji su zamjerili glumcima loš izgovor. Na ove kritike oglasila se i produkcija serije te se putem društvene mreže ispričala gledateljima.

– Mi smo tome dosta ozbiljno pristupili, ali znali smo da nećemo sve moći zadovoljiti. Na seriji je radilo petero konzultanata, uglavnom najboljih istarskih glumaca i dramaturga. Ali... niti itko može do kraja odglumiti da je rođen s tim dijalektom niti vi svi govorite isto (spojite Labinjanina i Rovinjanina pa slušajte), a niti serija može biti razumljiva svima ako se ide do kraja u dijalekt. Znamo da će vama koji ste odrasli s tim jezikom i tom melodijom neki izgovori parati uši i za to vam se unaprijed ispričavamo. Nadamo se da će vas priča i dobri glumci ipak zadržati uz ekrane – piše u isprici.

J. Lawrence kao Lucija

S gore napisanim slaže se i Judita, kaže da su ovakve reakcije dijelom i očekivane, ali naglasak je na priči, radnji i likovima, a ne na dijalektu. "Počivali u miru" prva je domaća serija čiji je format otkupilo američko tržište, točnije studio "Lionsgate". Dok čekamo da vidimo kako je američka produkcija pristupila i obradila radnju naše serije, pitamo Juditu zašto je nedavno odabrala Jennifer Lawrence za glumicu koju vidi u liku svoje Lucije Car.

– Ima nešto dječje u njoj, slatka je, zanimljiva, kao glumica ima karizmu i nekako mi se najbolje uklapa u sliku o Luciji – kaže Judita.

>>Počela druga sezona serije 'Počivali u miru', ljudi burno reagirali na naglasak glumaca

Komentara 3

BR
brodludjaka
20:10 25.03.2015.

Već 40 godina u Hrvatskoj nije snimljena gledljiva serija bilo koje vrste. Sve je otužno, jadno, prosto, nezanimljivo, izuzetno loše glume i ovo je samo nastavak užasa koji nam pružaju naše tv kuće. Zašto im ne plate tečaj na BBC-iju, a glumce sa Akedemije ne pošalju u Britaniju na učenje glume???

DU
Deleted user
17:27 25.03.2015.

To će serija na kraju zvučati kao kad kauboj u (na slovenski sinkroniziranim) westernima kaže da "Indijaneri prihajajo".

SA
samoborka
22:58 25.03.2015.

Ne može se ni u jednom hrvatskom filmu ili seriji bez ogavnih psovki i masnih krkana s cigaretom u zubima. pa tako ni u ovoj. Zato joj dajem 0 bodova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije