Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će koga BiH još nije 'udarila' carine, ali zato brani uvoz iz RH

Trgovinski rat s Bosnom i Hercegovinom

22.05.2009.
u 19:06

Trgovinski se rat između Hrvatske i BiH nastavlja! Nakon mliječne krize, kada su kamioni mljekara obiju strana uzaludno čekali na granici, te samo dva dana pošto je BiH privremeno odgodila donošenje konačne odluke o uvođenju carina na poljoprivredno-prehrambene proizvode iz RH – što je potaknuo bosanski poduzetnik Jerko Lijanović – od danas je u BiH zabranjen i uvoz žive ribe i ribljeg mesa, žive peradi i mesa peradi te goveda iz Hrvatske.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić tvrdi kako sankcije prema RH nisu ništa drugo nego protumjere za neopravdanu zabranu uvoza žive ribe i peradi iz BiH u Hrvatsku otprije dva mjeseca, nakon dosadašnjih mjera zabrane uvoza koje se odnose na goveda, svinje, ovce i koze.

Trenutačno se tako iz Hrvatske u BiH može uvoziti samo svinjsko i ovčje meso, riblje prerađevine te termički obrađeni proizvodi, poput pašteta, a kako kaže Nedić, iz BiH se u Hrvatsku može izvesti još samo termički obrađeno mlijeko. No, kako je BiH zabranila uvoz iz RH, bosanski će proizvođači sada imati domaće tržište na kojemu će nadomjestiti dosadašnji izvoz, kaže Nedić koji, kao i drugi bh. dužnosnici, odlučno odbacuje hrvatska objašnjenja kako su restrikcije uvoza uvedene zbog obveza RH prema EU.

Negiraju postojanje bilo kakva zdravstvenog problema i tvrde kako sve životinjske bolesti koje su registrirane u BiH, izuzev svinjske kuge, postoje i u RH. U Hrvatskoj se danas pak čude najnovijim mjerama Bosanaca, koji još od četvrtka na granici zaustavljaju hrvatske kamione s mesom.

Gordan Jerbić, ravnatelj Uprave veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede RH, kaže kako su zabrane BiH stručno neutemeljene i neopravdane, to više što RH nema nikakvih novih zabrana uvoza iz BiH od 27. listopada 2008. Čak je i zabrana uvoza žive ribe stara, posljednji je put izmijenjena lani. Stoga je u BiH poslana prosvjedna nota, a očekuje se i sastanak na najvišoj državnoj razini.

Želite prijaviti greške?