Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA IZ MEĐUGORJA

Nije igrao samo Čilić, čitava je Hercegovina 'tukla' bekhende i forhende

Marin Čilić - Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
07.09.2014.
u 20:10

Međugorje je uz Marina Čilića i cijela Hercegovina koja ga podržava i bodri

Kada je kod 6:3, 6:4, 5:4 Marin Čilić stigao do servisa za meč u polufinalnom susretu teniskog Grand Slam turnira na US Openu protiv legendarnog Rogera Federera, mnogi su njegovi navijači drhtali, prosipali živce i grickali nokte prisjećajući se ranijih Marinovih borbi, osobito ružnih poraza u trenucima kad se činilo kako Marinu ne može pobjeći pobjeda:

- Gledao sam susret miran kao bubica, bez osobitih napetosti, sumnji i straha da će Marin izgubiti. Odrvenio sam već, ne može me ništa izbaciti iz cipela, a ujedno nisam sumnjao u Marina - rekao nam je Željko Dževlan (1959.), teniski trener i zaljubljenik u ovu lijepu igru, koji još uvijek niže pobjede na veteranskim turnirima.

Prvi trening 1985. godine

- Marina znam dok je još bio dijete. U dnevniku našeg obiteljskog terena u Mostarskim Vratima je upisan datum kada je Marin kod nas održao prvi trening. Bilo je to već davnog 20. svibnja 1995., a Marin tada nije imao ni punih sedam godina. Teško je tada bilo i pretpostaviti kako će Marin postati ovakva teniska veličina. Kod nas već odavno ne dolazi. Posljednji sam ga put vidio ljetos kada je na svadbi Ivana Dodiga bio kum, kaže Željko, koji sada kao trener radi u TC Mostar.

- Kući imamo dva teniska igrališta. Ranije sam samo tamo trenirao djecu, ali sada radim u boljim uvjetima jer u Mostaru imamo šest igrališta pod “krovom”, tj. u balonu. U Mostarskim Vratima je kao curica trenirala i Mirjana Lučić, koja je na US Openu dospjela u šesnaestinu finala. Kao mlad igrač kod nas je zalazio i Ivan Dodig koji je također na US Openu postigao odličan rezultat jer je s Brazilcem Melom dospio u polufinale parova. Vidite, u samo nekoliko kilometara ovdje su se gotovo istodobno pojavile tri teniske zvijezde. Pa gdje to još ima?, upitao se Željko Dževlan i onda malo požalio:

- Sada u ljubuškoj općini ima 14 teniskih igrališta, 17 u širokobriješkoj, pa dosta njih u Mostaru, Čitluku, Čapljini, Grudama, Posušju... Diljem Hercegovine ima ih više od 50. Ali, internet je malo umanjio interes mladih za tenis, iako i dalje ne nedostaje talenata, kaže Željko Dževlan.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

- Gledao sam Marinovo “skalpiranje” Federera. On danas može pobijediti svakoga, pa vjerujem kako će “slistiti” i Nishikorija. Istina, ima s njim negativnih 2:5 u sedam dosadašnjih susreta, ali imao je i 0:5 s Federerom, pa ste vidjeli. A prije Federera sredio je u četvrtfinalu Tomasa Berdycha koji je također bio bolji međusobno (5:3). Kolo ranije nije ga mogao zaustaviti ni Gilles Simon iako je do tada u četiri međusobna dvoboja vodio 4:0... Malo mi je žao što je Nishikori izbacio Đokovića jer sam uvjeren da bi u finalu protiv njega popravio onih ružnih 0:11. Ali, ima vremena, vidi se koliko je Marin popravio igru uz pomoć Gorana Ivaniševića. Sad Marinovi servisi lome beton, prave kratere na zemlji i šišaju travu, baš kao nekada Goranovi servisi, kaže Tomislav Toša Naletilić na čijem je teniskom centru Njivice u Širokom Brijegu upravo završio veteranski turnir Plus 35.

- Bio sam u svatovima, ali malo sam se izvukao i s dijelom drugih svatova gledao kako Marin pobjeđuje Federera. Ne šalim se kad kažem da sam unaprijed znao pobjednika! Marin je sve bitne nedostatke u svojoj igri ispravio, od servisa, izlaza na mrežu i svih vrsta udaraca. Sve je to rezultat velikoga rada, a ne neka slučajnost, kaže Žarko Dodig koji Marina dobro poznaje. Žarko je inače stric i trener Ivana Dodiga kojemu je Marin vjenčani kum:

- Finale će Marin riješiti u svoju korist jer je jednostavno puno bolji igrač od Nishikorija. Jedina Japančeva prednost je brzina, Marin je bolji u svim ostalim elementima, kaže Žarko:

- I ja sam dojma kako bi Marin u ovom trenutku svladao i Đokovića, što bi bilo atraktivnije nego da pobijedi Nishikorija. Vidite, u svjetskom se tenisu sve mijenja pa uskoro neće vladati samo 4 - 5 ili 7 - 8 tenisača kao što je bilo dugi niz godina. Kvaliteta se izjednačila, a to je jako dobro. Još da svjetski teniski čelnici prestanu favorizirati i “milovati” ovih nekoliko igrača iz samoga vrha...

- Nikada nisam kod Čilića vidio bolji govor tijela u igri kao protiv Federera. Takav, još s onakvim samopouzdanjem nije mogao izgubiti ni od njega ni bilo koga na svijetu, kaže Ivan Čuljak, vlasnik teniskog kampa Đulić, najboljega i najpoznatijeg te vrste u Hercegovini pa i šire:

Bio je drugačiji

- Kao dijete Marin je osim u Međugorju i kod Dževlana i ovdje trenirao. Ma, odmah se vidjelo da je izniman talent i da bi mogao biti veliki igrač. Bio je tako drukčiji od svih ostalih. Novi talenti su rijetkost, ne treba ni očekivati da se javljaju svaki dan, kaže Ivan. Očekujem Čilićevu pobjedu u finalu, mada će s druge strane stajati veliki protivnik. Ali, bude li igrao kao protiv Federera, nitko ga ne može dobiti, kaže Đulić.

>> Čilić nije potonuo ni nakon što je suspendiran zbog tuđe pogreške

>> Čiliću čestitaju sa svih strana: Lovren, Karamarko, Medveščak...

>> Federer: Čilić je odigrao fantastično

>> Ivanišević: Ponosan sam, kao da sam gledao sebe...

Komentara 14

SA
samazg
21:00 07.09.2014.

Bravo Marine i pozdrav Hercegovini! Poznata hercegovačka upornost ruši sve zapreke, inat je najveći okidač Što ih ne ubije, to ih ojača!

AG
Agricola
23:15 07.09.2014.

Od Mostara do Kupreških vrata, kolijevka je najvećih Hrvata. Komunjare i jugoslaveni neka pate!!

ST
StrankaDemokratskihPromjena
22:07 07.09.2014.

gdje god živi jedan hrvat tu se navija za hrvatinu marina .............. teško kući bez ljubavi bratske ko i bosni bez zemlje hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije