Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENIK IZ RUĐERA

'Analiza genoma 21 virusa otkrila iz kojih je zemalja korona stigla u Hrvatsku'

Foto: Getty/Reuters/Pixsell
1/2
30.04.2020.
u 10:46

– Virus je mutirao, ali ne mnogo i vjerojatno ne mutira brzo kao virus gripe – kaže Vugrek

Nakon što je ekipa hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković i Medicinskog fakulteta u Rijeci uspjela sekvencirati genom novog koronavirusa SARS-CoV-2, to je sve češća tema u medijima. Tako je prof. dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, gostovao jutros na televiziji N1 gdje je istaknuo neke zanimljive činjenice o novom koronavirusu proizašle iz sekvenciranja RNA dobivene iz uzoraka virusa prikupljenih od hrvatskih pacijenata.

– Virus je mutirao, ali ne puno i vjerojatno ne mutira brzo kao virus gripe. Virusi koje nalazimo kad nas došli iz Italije i Austrije, a na to ukazuje 21 genom koji smo analizirali. Nemamo pregled svih slučajeva u Hrvatskoj, ali iz analiziranih virusa vidimo to – kazao je Vugrek te se osvrnuo i na podvrste virusa koje se sada prepoznaju.

– Trenutačno imamo tri podvrste S, V i G, a postoji još niz, 8 ili 10, 12 podvrsta. Što više podataka pristiže u svjetsku bazu koja skuplja sve genome, više ćemo znati koliko podvrsta ima i koje su prisutne u Hrvatskoj. Trenutačno znamo da većina naših uzoraka pripada specifičnoj podvrsti (S) na temelju koje će se vjerojatno generirati cjepivo, dodao je istaknuvši kako i on procjenjuje da cjepivo koje se razvija na Oxfordu doista ima potencijala, ali da postoji i projekt koji dobro napreduje u Kini.

Video: Večernjakov panel – Suživot zdravstva s COVID 19

 

– Postoje asimptomatski, blagi i teži slučajevi. To možemo zaključiti kada analiziramo sve viruse u populaciji, a sada ih je više od 2000. Što se cjepiva tiče, ja to uspoređujem s cjepivom za gripu koja je sezonski virus. To treba dalje istražiti. Ne znači nužno da cjepivo koje je razvijeno u Kini ili SAD-u neće kod nas djelovati, za glavne podvrste sigurno će se razvijati cjepivo – smatra znanstvenik.

Podsjetimo, prva detaljna analiza genoma SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, provedena je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Laboratoriju za naprednu genomiku pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, a u suradnji s izv. prof. Igorom Jurakom s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom i dr. med. Nevenom Sučićem s Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci. Ovi rezultati omogućit će jasno određivanje izvora zaraze i njezino praćenje širenja širom Hrvatske te pridonijeti svjetskim naporima u suzbijanju pandemije. Uspjeh hrvatskih znanstvenika potvrđuje da Hrvatska posjeduje i tehničke i ljudske resurse koji je svrstavaju uz bok drugim zemljama koje pridonose razumijevanju SARS-CoV-2.

Komentara 8

Avatar LindaTA82
LindaTA82
18:59 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

BI
Biker
18:01 30.04.2020.

Nemate vi pojma o nicem ,lupetate gluposti tak da novinari imaju sto pisati.

NM
nemirno more
16:42 30.04.2020.

ako nije sa zapada,jeste sa istoka...ako nije sa juga jeste sa sjevera...a što je sa prvo zaraženim koji je došao iz Milana sa tekme Atalanta-Valencija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije