Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU

Znanstvenica s Oxforda: Ovaj virus ubija najmanje 50% zaraženih i može uzrokovati iduću pandemiju

Queen's Birthday Honours List 2021
Foto: Steve Parsons
1/2
12.10.2021.
u 20:45

Indijska pokrajina Kerala prošlog je mjeseca morala zaustaviti potencijalno izbijanje virusa nakon što je 12-godišnji dječak preminuo zbog zaraze

Nipah virus koji ubija najmanje pola svojih žrtava je iduća prijetnja čovječanstvu, upozorila je znanstvenica koja je sudjelovala na izradi cjepiva AstraZenece. 

- Svi su svjesni da se SARS-CoV-2 već proširio diljem svijeta. Mutirao je, evolvirao je i sada imamo delta varijantu koja je jako zarazna. Ako dobijemo takvu 'delta varijantu' Nipah virusa, imat ćemo jako zarazni virus koji ubija 50 posto zaraženih, pojasnila je profesorica Dame Sarah Gilbert, prenosi The Sun

Kako je pojasnila, njen tim je imao poteškoća s pronalaskom novca za razvoj cjepiva protiv virusa koje već znamo, a kamoli za ona koje će se tek pojaviti. Prije nego što je počela raditi na Oxfordovom cjepivu, proučavala je viruse poput Nipah virusa, Lassa groznice te Mersa.

- Trebamo zalihu cjepiva protiv patogena za koje već znamo jer kako će to izgledati ako se virus poput Nipaha krene širiti svijetom?, zapitala se znanstvenica. 

Prema listi WHO-a, Nipah je najvjerojatniji virus koji bi mogao uzrokovati iduću pandemiju. Indijska pokrajina Kerala prošlog je mjeseca morala zaustaviti potencijalno izbijanje virusa nakon što je 12-godišnji dječak preminuo zbog zaraze. Stotinjak njegovih kontakata je stavljeno u izolaciju, a dvojica zdravstvenih djelatnika koji su njegovali dječaka primljeni su u bolnicu. 

Prvi simptomi Nipah virusa je glavobolja, groznica te respiratorni simptomi, no bolest često eskalira do oticanja mozga te kome

>> VIDEO Tradicionalno darivanje izrezbarene bundeve u Zoološkom vrtu

Komentara 31

A7
A7ibaba
21:16 12.10.2021.

Nema beda , tko preživi pričat će

DU
Deleted user
04:08 13.10.2021.

Ljudi su preživjeli stotine tisuća godina bez znanstvenika. Možda zato jer onda nije bilo nikoga tko bi znao stvarati nove viruse.

NN
novo nenormalni
22:23 12.10.2021.

nije dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije