Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEADEKVATNO ZBRINJAVANJE

Zbog problema s plastikom istraživači novu vrstu rakušca nazvali "plasticus"

Zagađeno more
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
05.03.2020.
u 11:39

Plastični otpad najčešće završi u jugoistočnoj Aziji, gdje upravljanje otpadom nije dovoljno razvijeno.

 Novootkrivenu vrstu dubokomorskih rakušaca (ampifoda) istraživači sa Sveučilišta u Newcastleu službeno su nazvali "plasticus" kako bi upozorili na problem s plastikom s kojom se suočavaju oceani, izvijestila je u četvrtak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

WWF ističe kako je u rakušcu, pronađenom u jednoj od najdubljih točaka Tihog oceana - Marijanskoj brazdi između Japana i Filipina, otkrivena prisutnost plastike. Vrsta je službeno nazvana Eurythenes plasticus kako bi upozoravala na plastičnu krizu, rečeno je.

"U račiću je otkrivena prisutnost polietilen tereftalata (PET), supstance koja se vrlo često koristi u kućanstvima, a može se pronaći u plastičnim bocama za vodu, odjeći za tjelovježbu i mnogim drugim predmetima koje svakodnevno koristimo", stoji u priopćenju. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Zootaxa.

Voditelj morskog programa u WWF Adriji Danijel Kanski poručio je kako je otkriće da je plastika dospjela do najdubljih i najudaljenijih mjesta na planetu, pa čak i u tijelo novootkrivene vrste, još jedan dokaz neadekvatnog zbrinjavanja plastičnog otpada.

"Situacija je alarmantna, jer plastika je svugdje - u hrani, vodi, sada čak i u životinjskim organizmima koji žive daleko od ljudske civilizacije", naglasio je.

Plastični otpad najčešće završi u jugoistočnoj Aziji, gdje upravljanje otpadom nije dovoljno razvijeno.

Većina plastičnog otpada se ne može reciklirati, zbog čega se najčešće spaljuje ili odlaže na odlagališta s kojih odlazi do rijeka i oceana.

"Jednom kada stigne do vode, plastika se razlaže na sitne komadiće, mikroplastiku, te se širi oceanom gdje ju organizmi, poput E. plasticus, mogu progutati", napominje WWF.

Ta organizacija lani je pokrenula međunarodnu kampanju za stvaranje globalnog pravno-obvezujućeg sporazuma za smanjenje plastičnog otpada, poboljšanje gospodarenja otpadom i zaustavljanje plastičnog zagađenja mora i oceana.

WWF poručuje da plastika nije pronađena u svakoj jedinki rakušca E. plasticus, što znači da postoji nada za brojne jedinke te vrste, koja će svojim imenom samo upozoravati javnost na raširenost plastičnog zagađenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije