Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGAĐANJE MAJČINSTVA

Zamrzavanje jajašca ne garantira trudnoću: Žene imaju manje od 18 posto za uspješno začeće

Trudnoća
Foto: Getty Images
1/3
09.01.2020.
u 17:30

Studija je analizirala sve slučajeve umjetne oplodnje u posljednjih petnaest godina koristeći podatke državnog regulatora zaduženog za nadzor postupka umjetne oplodnje na području Velike Britanije.

Znanstvena studija Newcastle Fertility Centre pokazala je da žene koje su odlučile odgoditi majčinstvo tako što su zamrznule svoje jajne stanice nužno ne moraju postati majke u kasnijim godinama života. Naime, pokazalo se kako imaju 18 posto šansi za začeće nakon postupka umjetne oplodnje koji košta oko 70 tisuća kuna.

Studija je analizirala sve poznate slučajeve umjetne oplodnje u posljednjih petnaest godina koristeći podatke državnog regulatora zaduženog za nadzor postupka umjetne oplodnje na području Velike Britanije.

Postupci umjetne oplodnje u 2000-ima smanjuju ukupni postotak uspješnosti, koja iznosi 18 posto, jer su se tehnike znatno poboljšale od tada. Međutim, stručnjaci ističu kako su rezultati studije pokazale kako bi moglo biti potrebno pet procedura umjetne oplodnje prije začeća. Potrebno je napomenuti kako je riječ o skupom postupku. 

Kako bi povećale svoje šanse za uspješno začeće, preporučuje se ženama da svoje jajne stanice zamrznu kad su u ranim 20-ima. Velika većina koja prođe kroz proceduru zamrzivanja svojih jajašca to učini u svojim kasnim 30-ima, zbog čega imaju manje šanse za uspjeh. Stručnjaci smatraju za klinike za medicinski potpomognutu oplodnju potiču žene da predugo odgađaju majčinstvo nudeći im sigurnost u obliku smrzavanja jajašca. Podatci pokazuju da dvije trećine žena koje zamrznu svoje jajne stanice to čine nakon što navrše 35 godina. 

Rezultati znanstvene studije predstavljeni su na konferenciji o plodnosti u Edinburghu. 

- Šanse za uspješno začeće se povećavaju ako su jajašca zamrznuta u ranijim godinama života. Nažalost, ono što nismo mogli u istraživanju jest uzeti u obzir dob u kojoj su jajne stanice zamrznute niti kada i kako su zamrznute jer ta informacija nije bila dostupna. - istaknula je jedna od autorica studije doktorica Mariano Mascarenhas koja je navela kako bi neke žene mogle imati veće šanse za uspješno začeće, piše Daily Mail. 

Stručnjaci su zabrinuti jer mlade žene ne osjećaju strah od neplodnosti jer su dobile lažnu nadu kako mogu kasnije zamrznuti svoja jajašca. Međutim, kad to učine onda imaju smanjenu mogućnost uspjeha jer su to učinile u kasnijoj dobi. 

Veliki broj doktora upozorava da mnoge žene odgađaju obitelj kako bi imale karijeru, međutim usprkos popularnosti tehnologije šanse za uspjeh su male. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije