Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruge se obratile FTC-u

YouTube krade podatke o djeci i ilegalno ih koristi

10.04.2018.
u 07:15

Tvrde da Googleov servis tako plasira oglase.

Mark Zuckerberg, šef Facebooka, čeka na svjedočenje pred zastupnicima američkog Kongresa koje treba početi sutra, a u međuvremenu je objavio i post na Facebooku u kojem tvrdi da će učiniti sve da zaštiti buduće izbore od manipulacija. Pritom poziva akademsku zajednicu i tvrtke da mu se pridruže u traženju načina kako spriječiti da neki budući izbori budu meta lažnih vijesti.

Iako naizgled ne bježi od odgovornosti kad je riječ o utjecaju na izbore i objavljivanju krivih informacija na proteklim izborima, ujedno traži i dodatni alibi za neke buduće. Planira, kako kaže, ustanoviti neovisni istraživački tim koje bi istražilo učinke društvenih medija na izbore i demokraciju diljem svijeta.

Zuckerberg traži pomoć

Zuckerberg se trenutačno, podsjetimo, nalazi u središtu skandala vezanog za curenje podataka korisnika Facebooka. Poznato je da se tvrtka Cambridge Analytica domogla podataka 87 milijuna korisnika Facebooka i koristila ih za osmišljavanje političkih kampanja, a samim tim i utjecaj na ishode izbora.

1/4

Istina je da zakonodavna regulativa kaska za modernim tehnologijama, kao što i učinci, u ovom slučaju društvenih mreža, budući da se radi o novim alatima koji su dostupni političarima i njihovim stratezima, još nisu posve istraženi i poznati. Zuckerberg će sutra opet biti meta, i to pred Kongresom. Istovremeno se otvaraju nove-stare fronte. Jučer je, primjerice, na udaru zbog manipuliranja podacima bio YouTube.

Naime, 23 udruge koje se bave zastupanjem djece odlučile su se požaliti na YouTube te traže od FTC-a, Federalne trgovinske komisije, da istraži što Googleov servis uistinu radi s podacima o djeci. Prema njihovim navodima, unatoč tomu što postoji poseban kanal namijenjen djeci do 13 godina na kojem se podaci štite, oni tvrde da je “obični” YouTube jednako popularan u toj dobnoj skupini, što nikako ne bi trebao biti. Usto, odvjetnici tvrde da YouTube, odnosno Google prikuplja podatke o djeci, i to geolokaciju, tipove uređaje koje koriste, brojeve mobilnih telefona i navike pretraživanja interneta u što spadaju vrijeme i omiljene stranice.

Nezakonito prikupljanje

Prikupljene podatke pak, tvrde udruge, koriste za plasiranje oglasa. Pritom krše pravila privatnosti i sigurnosti, kao i vlastita pravila. Jer YouTube nije namijenjen mlađima od 13 godina što je i napisano u uvjetima pristupanja tom streaming servisu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije