Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivni rezultati 'lijeka nade'

Vodeći američki epidemiolog: ovaj lijek dokazano djeluje na COVID-19

The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Hamburg
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
30.04.2020.
u 08:57

Dr. Anthony Fauci izrazito je optimističan nakon uspjeha velike studije lijeka remdesivira, a s njim se konačno slaže i Donald Trump

Hidroksiklorokin je predmet stalne prepirke, no barem u slučaju jednog potencijalnog lijeka za COVID-19 slaže se sve više i više stručnjaka. Stručnjaci s američkog National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) istraživali su i nadgledali studiju prema kojoj su pacijenti koji su uzimali lijek remdesivir pokazivali oko 30 posto brži oporavak od kontrolne skupine koja nije dobivala tretman. NIAID vodi Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog koji je u stalnom prijeporu s Donaldom Trumpom. On je rekao kako podaci pokazuju da Remdesivir ima "neprijeporan, znatan i pozitivan učinak na smanjenje vremena oporavka". Studija je pokazala kako je prosječno vrijeme oporavka kod pacijenata koji su uzimali Remdesivir 11 dana, dok je kod onih koji ga nisu uzimali 15 dana.

– Iako 31 posto nije toliko impresivno kao sto posto, riječ je o vrlo važnoj potvrdi pretpostavke (proof of concept, op. a.) jer je dokazano da lijek može blokirati virus – rekao je Fauci novinarima u Bijeloj kući, prenosi AFP.

Dr. Anthony Fauci attends Trump-Bel Edwards coronavirus response meeting at the White House in Washington National Institute of Allergy and Infectious Diseases Director Dr. Anthony Fauci attends a coronavirus response meeting between U.S. President Donald Trump and Louisiana Governor John Bel Edwards in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., April 29, 2020. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY CARLOS BARRIA
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prema studiji, uz uporabu ovog lijeka smrtnost je niža, ona je u pacijenata koji su tretirani lijekom bila osam posto, dok je u kontrolnoj skupini bila 11,6 posto. Studija koja je počela 21. veljače uključila 1063 pacijenta na 68 lokacija u Sjedinjenim Državama, Europi i Aziji. Studiju je pozitivnom viješću proglasio i Donald Trump koji je podržao ubrzano izdavanje dozvole za primjenu lijeka kod Američke agencije za hranu i lijekove, što omogućuje liječnicima da lijek redovito i propisuju. Daniel O'Day, ravnatelj farmaceutske kompanije Gilead Sciences koja je osmislila taj lijek, obećao je donirati milijun i pol doza koje su dovoljne za liječenje 140.000 pacijenata. Nakon toga, rekao je, kompanija bi počela s prodajom lijeka po vrlo prihvatljivim cijenama.

Kako smo već pisali, remdesivir nije pokazao neke impresivne rezultate u liječenju ebole. Smatra se da remdesivir može spriječiti replikaciju novog koronavirusa inhibirajući replikaciju njegova RNA. Dr. Fauci smatra kako je dodatna prednost uspjeha ove studije što će se na istom principu moći nastati i drugi lijekovi koji će možda biti efikasniji.

Činjenica je ipak da nije riječ o magičnom lijeku, a kao i kod drugih, tako se i za remdesivir vežu ovakve ili onakve vijesti. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je pa povukla kinesku studiju na 237 pacijenata, gdje se nisu pronašli nikakvi pozitivni efekti osim onih pacijenata koje je bilo potrebno postaviti na respirator. No problem je s kineskim studijama tog lijeka to što ne mogu prikupiti dovoljan broj pacijenata za testiranje. Ranije je National Institutes of Health objavio pozitivne rezultate studije u kojoj je lijek primjenjivan na makaki majmunima.

Ključne riječi

Komentara 3

ZN
znam
10:12 03.05.2020.

Stanični i molekularni biolog, Judy Mikovits vjeruje da 40 godina podataka sugerira da je interferon tipa 1 u vrlo maloj dozi idealan tretman za COVID-19.

JO
jorgen
09:37 30.04.2020.

30% ? Bolje išta nego ništa. No, što konkurencija kaže?

Avatar NancyUI75
NancyUI75
22:50 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije