Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do sada uspješan

Lijek nade remdesivir istražuje se na 348 lokacija u svijetu

Reuters/PIXSELL
21.04.2020.
u 08:41

Do sada se pisalo o uspješnosti nekoliko lijekova protiv bolesti COVID-19. Sada se velike nade polažu u remdesivir koji je bio neuspješan protiv ebole, ali daje ohrabrujuće rezultate protiv nove bolesti

U ovom se trenutku u svijetu radi na ispitivanju nekoliko eksperimentalnih lijekova za COVID-19, posljednjih se dana puno govori o remdesiviru, lijeku zamišljenom za liječenje najprije hepatitisa C, a onda infekcija nastalih djelovanjem virusa ebole, u čemu nije pokazao osobitu efikasnost. Laboratorijskim ispitivanjima došlo se do spoznaje kako taj lijek ima učinka protiv koronavirusa SARS-CoV te MERS-CoV.

Vijesti se o ovom lijeku izmjenjuju gotovo svakog dana. Posljednja dolazi iz National Institutes of Health gdje je provedeno testiranje tog lijeka na makaki majmunima. Novim je koronavirusom zaraženo 12 makakija, a onda je na šest primijenjen remdesivir. Zabilježeno je znatno smanjenje bolesti i oštećenja pluća kod majmuna zaraženih virusom SARS-CoV-2 i to samo za 12 sati, a stanje im se nastavljalo popravljati tijekom tjedna. To je ono što se može doznati iz priopćenja te snažne američke zdravstvene institucije o maloj studiji koja se tamo provodi, a koja još čeka neovisnu provjeru i objavu u nekoj znanstvenoj publikaciji.

No, ovdje je bitno reći kako je ta mala studija zapravo odraz jedne znatno veće studije koja se provodi na pacijentima oboljelima od COVID-19 ili zaraženima virusom SARS-CoV-2. Listajući internetske stranice posvećene medicini i lijekovima, nalazimo kako se smatra da remdesivir može spriječiti replikaciju novog koronavirusa inhibirajući replikaciju njegova RNK. Lijek je 2014. godine razvila tvrtka Gilead Sciences. Nešto ranije stranica STATNews objavila je vijest sa Sveučilišta u Chicagu poslije jedne videokonferencije. Tamo je znanstvenica tog sveučilišta izjavila kako su nakon primjene remdesivira pacijenti s težim respiratornim simptomima pušteni iz bolnice prije manje od tjedan dana.

Unatoč primjeni lijeka, ipak su preminula dva pacijenta, ali od ukupno 112 na kojima je lijek primjenjivan. No, u službenoj izjavi CNN-u sveučilište je podsjetilo kako se nipošto još ne mogu izvlačiti konačni zaključci jer kliničko ispitivanje još traje te je informacija o uspjehu lijeka puštena u javnost bez dozvole. CNN također navodi kako se ta studija izvodi bez kontrolne skupine pacijenata. U svakom slučaju, to nisu jedine studije koje se bave remdesivirom. Upravo suprotno. CNN navodi kako Gilead Sciences sponzorira klinička testiranja lijeka na 2400 pacijenata s teškim simptomima COVID-19 na 152 svjetske lokacije.

Ispitivanja se rade na još 1600 pacijenata s lakšim simptomima na 169 lokacija u svijetu. I to nije sve, uz ispitivanja koje sponzorira kompanija koja se nalazi u kalifornijskom Bay Area, lijek se testira i drugdje, pa je tako ukupan broj nekih 6000 pacijenata. Mora se priznati kako ta farmaceutska kompanija prema javnosti nastupa vrlo korektno, u svakom slučaju daleko korektnije od Donalda Trumpa u slučaju klorokina. U svojoj izjavi za CNN naveli su kako su priče o uspješnosti lijeka koje su se pojavile u medijima, upravo to – priče.

– Moraju se proučiti ukupni podaci kako bi se izvukao zaključak iz kliničkog ispitivanja. Pojedinačna izvješća, iako ohrabrujuća, ne pružaju dovoljno statističke snage da bi bilo moguće odrediti koliko je lijek efikasan i siguran pri liječenju COVID-19, navode u Gileadu u svojoj izjavi. Postoji tu još jedan problem o kojem je za The New York Times govorila dr. Sarah Brainard.

– Morat ćemo napraviti procjenu učinkovitosti lijeka, a da nemamo jasnu sliku o tome po čemu je zapravo ova bolest tipična – rekla je.

Nešto prije vijesti o ove dvije studije u relevantnom New England Journal of Medicine objavljena je i studija o kliničkom ispitivanju lijeka na manjem broju pacijenata koji su bili na respiratorima, njih 53. Nakon 28 dana primjene 84 posto otpušteno ih je iz bolnice. Sve da kompanija ima hrabrosti objaviti kako je sigurna u lijek, ne bismo ga na policama ljekarni vidjeli još godinu dana, toliko, naime, traje postupak odobrenja kod američke FDA, agencije za hranu i lijekove. Osim da se proces izvanredno ne ubrza, možda na način na koji je Trumpu pošlo za rukom kod klorokina. A onda je tu i uspostava procesa masovne proizvodnje. U svakom slučaju, ako vam se ne da baviti znanstvenim gledištima na ovaj lijek, možete se baviti burzom.

Naime, nakon svake objave o remdesiviru mijenja se i cijena dionice tvrtke Gilead Sciences. Nakon vijesti o pozitivnom učinku u jednom je trenutku otišla za 15 posto, dok je na vijest o tome da je jedna studija u Kini otkazana jer se nije moglo prikupiti dovoljno pacijenata pala samo za nekoliko postotaka. Divno vrijeme za znanost, ali izgleda i za burzovne mešetare.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
09:24 21.04.2020.

Lijek Remdesivir proizvodi tvrtka koja je u tijesnoj vezi i pod vlasničkom kontrolom Jianga Zhichenga, unuka bivšeg kineskog predsjednika Jianga Zemina. On ima kontrolni udio u tvrtki Wuxi AppTec, koja ima kontrolni udio u Fosun Pharmceutical, koji ima joint venture sa Gilead's Science Kite Pharma koji je proizvođač Remdesivira. Pozivam revne "istraživačke" novinare da to malo istraže.

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
10:42 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:03 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije