Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO OTKRIĆE

Velike bijele psine žive i više od 70 godina

velika bijela psina
Wikimedia Commons
09.01.2014.
u 11:04

Znanstvenici u upotrijebili novu tehniku utvrđivanja starosti tkiva

Velike bijele psine žive i više od 70 godina, to jest mnogo duže nego što se dosad vjerovalo, piše BBC.

Znanstvenici su u sklopu zajedničkog programa MIT-a i Oceanografskog instituta Woods Hole upotrijebili novu tehniku utvrđivanja starosti tkiva. Dosad se starost određivala brojanjem prstena u tkivu, poput onog u kralježnici. Međutim, zbog hrskavičnog kostura morskih pasa te je prstenove teško razlikovati, čak i pod mikroskopom.

Znanstvenici su sada otkrili da prstenove mogu razlikovati tražeći poznatu radioaktivnu oznaku. Riječ je o izotopu atoma ugljika koji je proizvod atmosferskih testova nuklearnih bombi tijekom pedesetih i šezdesetih godina, a koji je završio u oceanu, u tkivu morskih životinja koje su živjele u tom razdoblju.

Prema dosadašnjim testovima životinja iz Indijskog i Tihog oceana, koji nisu koristili ovaj pristup, životna dob velikih bijelih psina bila je između 20 i 30 godina. Korištenjem nove metode utvrđeno je da je najveći mužjak star 73 godine, a ženka 40. Iako je riječ samo o psima iz Atlantika, znanstvenici vjeruju da nema razlike između njih i morskih pasa koji žive u ostalim oceanima.

Ovi novi podaci značajni su za zaštitu morskih pasa.

- Ova su stvorenja fantastična i bilo je fascinantno proučavati ih. Svi misle da ih dobro poznaju, a javnost ih ili voli ili mrzi. No u znanstvenom smislu tek sad počinjemo razumjeti što jedu, gdje idu i koliko dugo žive - rekla je Li Ling Hamady, koja je sudjelovala u projektu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije