Naslovnica Tech/Sci Znanost

Velika solarna oluja mogla bi biti iza ugla

Da se ova solarna oluja dogodila danas, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na naše visoko tehnološko društvo
13. ožujka 2019. u 18:20 2 komentara 3208 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Ogromna" solarna oluja koja je pogodila drevnu Zemlju pružila je snažno upozorenje da bi drugi događaj ove veličine mogao biti iza ugla. Otkrivena analizom kemikalija sačuvanih u ledu Grenlanda, oluja prije oko 2.600 godina bila je 10 puta jača od svega što je otkriveno u 70 godina modernih mjerenja, piše Independent.

Planet Zemlja Klimatske promjene Plavi planet: Evo zbog čega će Zemlja postati još plavija

Solarne oluje pokreću se bljeskovima kozmičkih čestica koje struje prema Zemlji i bombardiraju njezino magnetsko polje. Iako je do sada identificirana samo jedna oluja takve vrste, znanstvenici su rekli da postoji više dokaza da su ovi važni događaji podcijenjeni i da se hitno moramo obraniti od njih. 

-Da se ova solarna oluja dogodila danas, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na naše visoko tehnološko društvo- kazao je dr. Raimund Muscheler sa Sveučilišta Lund.

krater TAJNE PLANETA Znanstvenici otkrivaju: Gdje su nestali Zemljini drevni krateri?

Znanstvenici su i ranije upozoravali na razaranja koja bi mogla biti posljedica većih oluja koje pogađaju planetu, ali teško je utvrditi kada bi se ovo uistinu moglo dogoditi. Međutim, s obzirom na njihovu sposobnost uništavanja, znanstvenici kažu da se ta prijetnja mora shvatiti ozbiljno, i sa strategijama prilagodbe koje se trenutno razmatraju.

 

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    OK al kaj je napravila ta oluja pred 2600 let, koje su posljedice ???

  • midea:

    ako su znanstvenici rekli onda znamo da je sve laž !