Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Uz mumiju djevojčice pronašli dragocjen nakit

Uz naušnice i prstenje na mumificiranom su tijelu i četiri ogrlice, a jedna od njih sadrži 74 perle od ametista, karneola, jantara, stakla i kvarca
08. svibnja 2020. u 23:04 3 komentara 2644 prikaza
Mumija djevojčice u Egiptu
Foto: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Kod Luxora u Egiptu pronađena je mumija prekrivena dragocjenostima – draguljima, ogrlicama, prstenjem i naušnicama. Moguće je da su to 15-godišnjoj djevojčici pokopanoj prije tri i pol tisuće godina bili darovi za miraz. Nosila je sandale urešene crtežima mačaka i bogova. A k tome je i pokopana u kovčegu od javorova drva. Zaboravljeni su sanduk pronašli španjolski arheolozi u jednoj od luxorskih grobnica.

JEZIVO? VIDEO Znanstvenici 'oživili' glas mumije stare 3000 godina

Tijelo propalo, dragocjenosti sačuvane

Vjerojatno je živjela između 1580. i 1550. godine prije Krista. Na ušima je imala spiralne naušnice presvučene bakrom, dva prstena na prstima, a oko vrata njezina mumificiranog tijela četiri ogrlice. Otkriće je pronađeno u iskopu na otvorenom prostoru u Luxoru, točnije u nekropoli Draa Abul Naga na zapadnoj strani Luxora, nedaleko od grobnice generala koji je služio za 18. dinastije.

Može se reći kako je nalaz zapravo spašen jer se istraživanje organiziralo zbog građevinskih radova na lokaciji. Djevojka je pronađena omotana u pamučnu plahtu smještena u sanduk od javora dugačak metar i 70 centimetara. Zanimljivo je što kovčeg potječe iz doba kada su tim područjem vladali Hiksi, dok su faraoni vladali samo područjem oko Tebe. Kovčeg je najprije izbijeljen pa obojen u crveno.

Tijelo je bilo položeno na desnu stranu, propalo je, no dragocjenosti su ostale zamalo u originalnom stanju. Jedan je prsten na ruci djevojke, koja je bila visoka 1,55 metara, bio napravljen od kosti, dok je drugi bio od metala s ukrasom od plavog stakla. Četiri ogrlice, pak, bile su povezane, svaka od njih, međutim, jedinstvena i različitih duljina, između 60 i 70 centimetara. Jedna je napravljena od okruglih perli crne i svjetloplave boje, druga od zelenih i prozirnih perli, no treća je spektakulerna. Ogrlica je dugačka 60 centimetara, a sačinjena je od 74 perle napravljene od ametista, karneola, jantara, plavog stakla i kvarca. Na njima su i dva ukrasa u obliku skarabeja, od kojih jedan prikazuje boga Horusa. Četvrta ogrlica napravljena je od nekoliko nizova povezanih prstenjem.

Heracleion Arheološko otkriće na dnu mora: Pronašli blago egipatske Atlantide

Izrezbareni likovi i dvije lopte

Pokraj djevojčina kovčega pronađen je i jedan napravljen od gline u koji je smještena drvena pogrebna lutka umotana u platno. Osim sandala u kovčegu su pronađene i dvije lopte povezane konopom za koje arheolozi vjeruju da su se koristile u igri popularnoj u to vrijeme. Sandale su bile obojene u crveno, na njima su izrezbareni likovi bogova, mačaka, kozoroga i rozete, a korištene su za sport ili ples. No, španjolski arheolozi također priznaju kako su sve te dragocjenosti pronađene u kovčegu prilično zbunjujuće jer je kovčeg relativno skroman, a osoba koja u njemu leži vrlo mlada.

Grobnica Avarskog ratnika u Vinkovcima Avarski ratnik Radnici koji su radili na proširenju vinkovačkoga groblja naletjeli na jedinstven arheološki nalaz

Također se čini kako je kovčeg zapravo ostavljen, i to zajedno s još nekoliko drugih kovčega koji su pronađeni na tlu, bez zaštite. Sasvim je moguće, smatraju arheolozi, da je tako zbog pljačke grobova pri kojoj su pljačkaši zatečeni pa su u panici pobjegli te ih ostavili. Moguće je da su zbog toga ostale netaknutima i dragocjenosti u djevojčinu kovčegu. Tako je na jednom tijelua pronađen i kositreni pokrov koji se postavljao kako bi se tijelo zaštitilo od truljenja. Kositar je bio rijedak materijal u to doba pa je zaista iznimno da je ostao netaknut na pokopanom tijelu. Pogotovo nakon tako dugog vremena tijekom kojeg su ovo mjesto ukopa zaboravili čak i pljačkaši grobova.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar MaryLY98
  MaryLY98:

  w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

 • Avatar LauraEE79
  LauraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar SandraEE79
  SandraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b