Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEZIVO?

VIDEO Znanstvenici 'oživili' glas mumije stare 3000 godina

Foto: Youtube screenshot
24.01.2020.
u 13:55

Prije smrti svećenik je izrazio želju da se njegov glas još jednom čuje nakon njegove smrti, tj. u zagrobnom životu.

S pomoću posebnog 3D pisača znanstvenici su uspjeli ''uskrsnuti'' čak 3000 godina star glas egipatskog svećenika za vrijeme vladavine faraona Ramzesa XI. (1099. – 1069. pr. Kr.).

Na njegovu je lijesu isklesano ''istina je u glasu'', a prije smrti izrazio je želju da se njegov glas još jednom čuje nakon njegove smrti, tj. u zagrobnom životu.

Tim znanstvenika s Royal Hollowaya, sveučilišta u Londonu, sveučilišta u Yorku i muzeja Leeds uspio je ovu želju pretvoriti u stvarnost tako da je stvorio glasnice drevnog svećenika stavljajući njegove mumificirane ostatke u CT kako bi se precizno utvrdila mjerenja njegovih sačuvanih organa govora.

Potom su 3D pisačem ispisali repliku njegovih glasnica, odnosno ''orgulje vokalnog trakta''.

Korištenjem ''orgulja vokalnog trakta'' s umjetnim zvukom koji se uobičajeno koristi u današnjim sustavima za sintezu govora, sintetizirali su zvuk.
 

Ključne riječi

Komentara 3

WI
wiamnianina
14:35 24.01.2020.

Tipican covjek EU-ropske unije. EU-zomby.

SN
snovakor
14:17 24.01.2020.

hahaha

CH
chemica
14:06 24.01.2020.

Da, a glasnice mu ko u tinejđera. Starog tri tisuće godina. Argh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije