Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otvorili sarkofag star 2000 godina: 'Tama nije zavladala svijetom'

Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo kako su male šanse da su te priče istinite, a u četvrtak ih je definitivno odbacilo.
19. srpnja 2018. u 22:29 2 komentara 14365 prikaza
Sarkofag
Foto: Reuters/Pixsell

Egipatski arheolozi ugasili su u četvrtak svaku moguću nadu da su u nedavno otkrivenom sakofagu ostaci Aleksandra Velikog, zaključivši da se radi o mumijama troje članova "obične" obitelji. Građevinski radnici prošlog su mjeseca slučajno nabasali na oko 2000 godina stari sarkofag od crnog granita, na gradilištu stambene zgrade u povijesnom sredozemnom gradu Aleksandriji.

Rustem Aslan GODINA TROJE Za arheologa nema boljeg mjesta od Troje

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svjetskim medjima da bi se moglo raditi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine prije Krista osnovao grad koji do današnjih dana nosi njegovo ime. Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo kako su male šanse da su te priče istinite, a u četvrtak ih je definitivno odbacilo.

Iskopavanja u Egiptu Otkrivena raskošna grobnica puna zlata, statua, nakita i sarkofaga

"Otkrili smo kosture troje ljudi i čini se da je riječ o obiteljskom grobu. Nažalost, mumije nisu baš u najboljem stanju i ostale su samo kosti", rekao je Mostafa Waziri, glavni tajnik ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine prije Krista u Babilonu, i dalje ostaje tajna. Sarkofag iz Aleksandrije posljednje je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima je 4400 godina stari grob u Gizi i drevna nekropola u Minyi, južno od Kaira. Otvaranje sarkofaga izazvao je u egipatskim medijima strah da bi se moglo ispuniti tisuću godina staro proročanstvo.

Drevni grad Angamuco u Meksiku nevjerojatno otkriće Ovaj drevni izgubljeni meksički grad mijenja povijesne knjige

"Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svijetom", kaže Waziri. "Ja sam prvi provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama", dodao je.

Sarkofag
1 / 3
Piramida
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas