Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinsko čudo

U laboratoriju uzgojili vagine za žene rođene bez tog organa

laboratorij
Foto: Shutterstock
11.04.2014.
u 12:11

– Prednost je ove metode što je potrebna samo mala biopsija tkiva, a kako se koriste vaginalne stanice, smanjene su mogućnosti komplikacija, kazao je za Independent profesor Anthony Atala, voditelj projekta

Znanstvenici u SAD-u dovršili su prve uspješne implantacije vagina uzgojenih u laboratorijima kod žena koje su rođene bez tog organa.

Operacije su izvedene u razdoblju od 2005. do 2008. godine kod četiri pacijentice u dobi od 13 do 18 godina.

Ovo je prvi put da su vagine uzgojene od stanica samih pacijentica.

Znanstvenici koji stoje iza ovog čudesnog projekta kažu da je ova metoda superiorna u odnosu na druge metode rekonstrukcije.

– Prednost je ove metode u tome što je potrebna samo mala biopsija tkiva, a kako se koriste vaginalne stanice, smanjene su mogućnosti komplikacija, kazao je za Independent profesor Anthony Atala, voditelj projekta.

Pacijenticama koje su s uzgojenom vaginom dobile drugu šansu dijagnosticiran je rijedak sindrom – Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) sindrom. Žene koje ga imaju rađaju se bez vagine, maternice ili cerviksa (grlića maternice), a bolest pogađa jednu od 5000 žena.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Od operacije je kod nekih pacijentica prošlo osam godina i tvrde da mogu imati spolne odnose bez poteškoća. Kako ove pacijentice nemaju maternicu, ne mogu ostati trudne, no mogu proizvoditi jajašca koja se poslije mogu koristiti za potpomognutu oplodnju i nadomjesno majčinstvo.

U sklopu nove tehnike četiri pacijentice prošle su biopsiju tijekom koje im je uklonjeno tkivo iz vulve, a zatim je korišteno u laboratoriju.

Stanice pacijentice smještene su u biorazgradivi ''kostur'' koji ima oblik vagine, a napravljen je po mjeri djevojaka. Na taj način u laboratoriju je uzgojena vagina koja je potom implementirana u pacijentice.

>>Devet žena dobilo maternicu i priliku da postanu majke

Komentara 3

DU
Deleted user
13:38 11.04.2014.

Kad će uzgojit umjetne mozgove za likove koji su rođeni bez mozga?

Avatar liquidsky
liquidsky
14:07 11.04.2014.

Zahvaljujući suvremenoj znanosti, uskoro će na planetu biti više vagina nego žena. Statističari će imati gadnih problema.

BS
@bserver
19:27 11.04.2014.

Za žene bez vagina? Ili za muškarce bez žena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije