Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

U krvi muškaraca viša razina enzima ključnog za infekciju COVID-19

Angiotenzin konvertirajući enzim 2 je molekula koja se nalazi na površini stanica pluća i mjesto je pripajanja virusa SARS-CoV-2. Vezivanjem za ovaj enzim, virus je u stanju ući u stanicu i inficirati je
11. svibnja 2020. u 10:34 0 komentara 310 prikaza
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U krvi muškaraca otkrivena je viša razina ključnog enzima što ga novi koronavirus koristi da bi zarazio stanice, nego u krvi žena, što bi dijelom moglo pojasniti zbog čega su muškarci podložniji infekciji, rezultati su velike europske studije objavljeni u ponedjeljak. Angiotenzin konvertirajući enzim 2 (ACE2) u malim je količinama prisutan u srcu, bubrezima i u drugim organima. Znanstvenici pretpostavljaju da ima određenu ulogu u načinu na koji infekcija COVID-19, respiratornom bolesti prouzročenom koronavirusom, prodire u pluća. 

Studija, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu European Heart Journal, otkriva i da široko propisivani lijekovi zvani ACE inhibitori ili blokatori angiotenzinskih receptora (ARB), koji se često koriste u liječenju zatajenja srca ne rezultiraju većim koncentracijama ACE2 i stoga ne bi trebali povećavati rizik od COVID-19 u osoba kojima su redovita terapija. 

Ilustracija Znanstvena analiza Hrvatski profesor s Oxforda za Večernji: I na Oxfordu istražujemo azitromicin kao lijek za COVID-19

Dakle, liječnici ističu da bolesnici trebaju nastaviti liječenje svojom dosadašnjom antihipertenzivnom terapijom jer ne postoje klinički ni znanstveni dokazi po kojima liječenje ACE inhibitorima treba prekinuti zbog infekcije COVID-19. ACE inhibitori i ARB blokatori propisuju se pacijentima s kongestivnim zatajenjem srca, dijabetesom ili bubrežnim bolestima. 

"Naša su otkrića pokazala da pacijenti s COVID-19 ne trebaju prestati uzimati ove lijekove", istaknuo je Adriaan Voors, profesor kardiologije Sveučilišnog medicinskog centra (UMC) Groningen u Nizozemskoj, koji je vodio studiju.

>> VIDEO Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Dosadašnji podaci upućuju na to da su infekciji koronavirusom podložniji muškarci nego žene te da su oni, ako obole, skloniji razvoju težih komplikacija. Analizirajući podatke prikupljene među oboljelim pripadnicima obaju spolova, Voorsov tim je mjerio koncentracije ACE2 u uzorcima krvi uzetim među više od 3500 pacijenata sa srčanim zatajenjem iz 11 europskih zemalja.

S obzirom na to da je istraživanje započelo prije izbijanja pandemije koronavirusa, u studiju nisu bili uključeni pacijenti s COVID-19. No kada se u sklopu druge studije pokazalo da je ACE2 ključan za način na koji novi koronavirus prodire u stanice, Voors i njegov tim uočili su značajna preklapanja s prethodnom studijom.

Outbreak of coronavirus disease (COVID-19) on the outskirts of Kolkata INDIJA Farmaceut umro jer je na sebi ispitao lijek za COVID-19, njegov šef završio u bolnici

"Kad smo ustanovili da je jedan od najjačih biomarkera, ACE2, puno veći u muškoj populaciji nego u ženskoj, shvatili smo da bi to moglo pojasniti zbog čega muškarci češće od žena obolijevaju od covida-19 i podliježu toj bolesti", kazao je Iziah Sama, liječnik iz UMC Groningen i suautor studije.

Angiotenzin konvertirajući enzim 2 je molekula koja se nalazi na površini stanica pluća i mjesto je pripajanja virusa SARS-CoV-2. Vezivanjem za ovaj enzim, virus je u stanju ući u stanicu i inficirati je. Sama i Voors su zamijetili da je ACE2, osim u plućima, prisutan i u srcu, bubrezima, tkivima koja oblažu krvne žile te, u osobito visokim razinama u testisima.

Pojasnili su da njegova prisutnost u testisima dijelom može objasniti veće koncentracije ACE2 kod muškaraca, kao i zbog čega su muškarci podložniji obolijevanju od covida-19 nego žene.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.