Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Ivanić-Gradu pokrenut jedini studij robotike u fizioterapiji u Hrvatskoj

VSIG
18.10.2021.
u 15:29

Visoka škola Ivanić-Grad provodi diplomski specijalistički stručni studij „Protetika, ortotika i robotika u Fizoterapiji“ za koji upisi otvoreni još do 25. listopada. Zainteresiranost je velika jer studij omogućuje specijalizaciju i praktičnu nastavu u vrhunskim ordinacijama, a najboljima i mogućnost zapošljavanja odmah po diplomi.

Primjena novih metoda liječenja i rehabilitacije u medicini nisu novost, a tehnologija napreduje svakim danom sve više. Tako se širi i lepeza mogućih tehnoloških rješenja u svim aspektima medicine, pa tako i u fizioterapiji. Primjena robotike odličan je primjer sinergije medicine i tehnike – fizioterapeuta i umjetne inteligencije kojima se zajednički postižu izvrsni rezultati. „Interes za studij je velik, kao i na drugim učilištima koja imaju studij ovakvog profila. Imamo popunjene sve tri godine s preddiplomskog studija, čak i povećani broj od 50 studenata na fizioterapiji“, kaže dekan Visoke škole Ivanić-Grad doc.dr.sc. Mile Marinčić.

Visoka škola Ivanić-Grad osnovana je 2015. godine na inicijativu gradonačelnika Javora Bojana Leša s jednostavnim ciljem: kako podići razinu obrazovanja u Gradu na najbolji mogući način imajući u vidu zdravstveni turizam. „Naša posebnost je svakako Specijalna bolnica Naftalan na koju smo naslonili cijeli svoj program fizioterapije. No, definitivno mi smo se okrenuli i bolnicama izvan Zagreba te smo odmah u početku ostvarili suradnju sa Neuropsihijatrijskom bolnicom u Popovači, bolnicom u Sisku i drugim ustanovama“, naglašava Marinčić. Posebnost Visoke škole Ivanić-Grad je njihov mladi kadar koji se  konstantno formira i obrazuje, prati suvremene tijekove u struci i znanosti. Na takvom kadru Visoka škola Ivanić-Grad će moći počivati na duge staze. „Imamo preddiplomski stručni studij fizioterapije, a u srpnju ove godine smo dobili diplomski stručni studij „Protetika, ortotika i robotika u fizoterapiji“ što je posebnost na razini Hrvatske, a i šire. To su nam potvrdili i u Agenciji za visoko obrazovanje i prim. mr. sc. Neven Kauzlarić, pročelnik za ortopediju u Zagrebu koji je rekao kako mu nije poznato da na razini Hrvatske postoji takav studijski program, a i puno šire.“ Osim izuzetno educiranog kadra, tu je mogućnost da studenti obavljaju praksu samo u jednoj ili u maksimalno dvije bolnice. „praktični dio preddiplomskog studija odrađuje se ponajprije u Naftalanu i bolnici u Popovači, a dio vezan uz protetiku, ortotiku i robotiku ići će prema KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Požega, te poliklinikama Glavić i onoj u Svetoj Nedelji. Sve je zaokruženo u nekoliko vodećih ustanova u tom području.“ Marinčić naglašava kako nikada nećemo zamijeniti fizioterapeute robotima. „Niti jedan stroj nikada neće moći zamijeniti ljudsku ruku u ovom području i nikada nećemo izgubiti fizoterapeute. No znanost napreduje i moramo ići u korak s novim tehnologijama. Što se prije prilagodimo, educiramo i proširimo svoje znanje i praksu, to ćemo prije moći još bolje, kvalitetnije i izvrsnije voditi rehabilitacije i terapijske postupke uz njihovu pomoć. Zajednički učinak će biti efikasniji.“

Stanovništvo stari i sve je više podložno raznim problemima i traumama koje traže nužnu brigu fizoterapeuta ili medicinskih sestara. Stoga su potrebe za ovim kadrom vrlo velike. Danas se sve mlađi susrećemo sa problemima i bolestima koje su prije nastupale u starijoj životnoj dobi, pa je tako fizioterapija danas neophodna i sve više zastupljena. 

Planovi Visoke škole za daljnji razvoj su jednostavni i odlučni – učvrstiti studijske programe, osnažiti ih kadrovima, te tehnički osnažiti cijelu priču direktno u školi nabavom. „Želimo predati na odobravanje studijski program Sestrinstvo koji je blisko vezan uz fizioterapiju, a u daljnjoj budućnosti, u tri do pet godina, plan nam je ostvariti zajednički studijski program sa Veleučilištem u Vukovaru koji bi se ticao menadžmenta u zdravstvu i bio bi diplomski stručni studij.“

Svi zainteresirani za fizioterapiju i oni koji se žele dodatno educirati mogu se prijaviti na diplomski stručni studij „Protetika, ortotika i robotika u fizoterapiji“ za koji su upisi otvoreni još do 25. listopada. Više informacija dostupno je na web stranici Škole www.vsig.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije