Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evolucija sve bizarnija

U genomu Denisovanca pronađena nepoznata ljudska vrsta

denisovanci
screenshot/youtube
24.11.2013.
u 16:02

U genomu izumrle homini vrste, Denisovanaca, pronađeni su neobični dijelovi DNK koji potječu od druge vrste čime pričao o ljudskoj evoluciji postaje još bizarnija

U genomu izumrle homini vrste, Denisovanaca, pronađeni su neobični dijelovi DNK koji potječu od druge vrste čime pričao o ljudskoj evoluciji postaje još bizarnija, piše portal Znanost.

David Reich s Harvardskog sveučilišta promotrio je genom Denisovanaca i pronašao fragmente koji mu ne pripadaju. Od ranije se znalo da su Denisovanci daleki rođaci Neandertalaca te da se njihova loza razgranala od naše prije 400 tisuća godina, prije nego se podijelila na Neandertalce i Denisovance.

Prema tome Denisovanci i Neandertalci bi trebali izgledati jednako drugačije od ljudi, no Reich tvrdi da to nije tako  i da su Denisovanci različitiji od današnjih ljudi od Neandertalaca. Fragmenti koji čine 1 posto genoma Denisovanaca izgledaju puno starije od ostatka, a najbolje ponuđeno rješenje za to je da su se oni križali sa neidentificiranom vrstom te pritom pokupili dio njihovog DNK koda.

- Denisovanci nose podrijetlo nepoznate, arhaične populacije nepovezane sa Neandertalcima - rekao je Reich. Chris Stinger iz Muzeja povijesti prirode u Londonu kaže da najvjerojatniji kandidat s koji su se mogli križati je homo heidelbergensis. Kao druga mogućnost spominje se vrsta homo erectusa.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Komentara 6

ME
merdevina
16:54 24.11.2013.

Neki od naših bivših predsjednika također bi mogli donirati svoj DNK za znanstvene svrhe. Možda bismo tako došli u priliku da ih prestanemo doživotno financirati.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:55 24.11.2013.

Ovaj gospodin desno mi je poznat od nekud...doduše na ovoj fotki mu se kosa malo prorijedila, mislim da znam ko je samo ne smim kazat...

CA
Cafa
21:13 24.11.2013.

Evolucija nije bizarna. Nije Harvardsko sveučilište ni Harvardovo sveučilište nego Harvard. I nije u Bostonu kao što piše u originalnom članku nego u Cambridgeu. A o blesavom prenošenju solidnog znanstvenog rada neću ni govoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije