Naslovnica Tech/Sci Znanost

Jedinstveno otkriće: Arheologe iznenadilo ono što su pronašli u 2500 godina staroj grobnici

Novootkrivene grobnice s mumijama nekad su služile za pokapanje posmrtnih ostataka iz Memfisa, grada koji je 2000 godina bio egipatska prijestolnica
12. studenoga 2018. u 12:30 3 komentara 11341 prikaza
mumificirane mačke
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Egipatski arheolozi nedavno su blizu Kaira, na lokalitetu Sakare otkrili sedam grobnica iz vremena faraona, u kojima su pronašli više desetaka mumija mačaka te rijetku zbirku mumificiranih svetih insekata egipatske mitologije, skarabeja.

grobovi u Egiptu Ostaci carstva Egipatski arheolozi otkrili dva drevna groba u Luxoru

Sarkofazi su otkriveni na rubu piramidalnog kompleksa drevnoga vladara, kralja Userkafa, osnivača Pete egipatske dinastije. U većini grobnica pronađene su mumificirane mačke, što je odraz poštovanja drevnih Egipćana prema životinji čijem bogu Basetu su se molili.

Novootkrivene grobnice s mumijama nekad su služile za pokapanje posmrtnih ostataka iz Memfisa, grada koji je 2000 godina bio egipatska prijestolnica.

mumificirane mačke | Autor : DPA/Pixsell Foto: DPA/Pixsell

Sedam je sarkofaga, a u trima se nalaze mumificirane mačke. Stari Egipćani su vjerovali da mačke, kao i druge životinje, imaju posebno mjesto u zagrobnom životu.

arheolozi Vrijedno otkriće Arheolozi u Egiptu otkrili grobnice stare 2000 godina

U jednoj od grobnica je i brončana statua posvećena boginji mačaka.

Skarabej, jedan od najpoznatijih drevnih egipatskih talismana i sveti insekt egipatske mitologije, smatra se simbolom besmrtnosti. Drevni Egipćani poistovjećivali su ga sa suncem i vjerojatno je simbolizirao boga sunca Ra.

Mostafa Vaziri, glavni tajnik egipatskoga Državnog ureda za starine kazao je da je otkriće mumificiranih skarabeja "nešto uistinu jedinstveno".

mumije OTKRIVENE TAJNE 10 otkrića koja bacaju novo svjetlo na drevni Egipat!

Arheolozi planiraju nastaviti istraživanja na lokaciji u Sakari jer su ondje pronašli vrata koja vode u drugu, još uvijek zapečaćenu grobnicu.

Ljude su u drevnom Egiptu mumificirali da bi se njihova tijela očuvala za život poslije smrti, a životinje su mumificirane zbog prinošenja žrtava bogovima.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj