Naslovnica Tech/Sci Znanost

Traže da Pluton opet postane planet: 'Dinamičniji je i življi od Marsa'

"IAU nam govori da bi temeljni objekt ove znanosti, planet, trebao biti definiran na temelju koncepta kojim se u svojim istraživanjima ne koristi nitko", kaže vodeći autor studije Philip Metzger s Floridskog sveučilišta
10. rujna 2018. u 09:54 0 komentara 289 prikaza
Pluton
Foto: C m handler/Wikimedia Commons

Prošlo je 12 godina otkako je svima omiljeni maleni planet Pluton to službeno prestao biti. I od tada traje rasprava je li to bila ispravna odluka. 

Supernova - ilustracija DES16C2nm Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijarda godina

Sada skupina stručnjaka tvrdi da razlog zbog kojeg je Pluton degradiran nije valjan. I da, traže da mu se status planeta vrati, piše Science Alert.

Pluton je službeno prestao biti planetom odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) u kolovozu 2016. nakon što je ta globalna skupina astronomskih stručnjaka dodala i treći kriterij za definiciju planeta

Po njoj, planet je nebesko tijelo koje se okreće oko Sunca (a), ima dovoljnu masu kako bi njegova sila teža svladala kohezijsku silu čvrstog tijela i zadržala ga u hidrostatskoj ravnoteži u gotovo sferičnom obliku (b) i koje je 'očistilo' svoju orbitu (c). 

Ovo treće znači da objekt mora biti dominantno tijelo na svojim orbitalnom putu s dovoljno snage da ili privuče ili 'istjera' bilo kakvo svemirsko stijenje u svojoj blizini.

Jagodni mjesec Obasjao nebo Što je jagodni mjesec i jeste li ga vidjeli?

Pluton zadovoljava prva dva kriterija, ali treći ne, jer svoju orbitu dijeli s gomilom nebeskih tijela Kuiperova pojasa. 

Skupina znanstvenika sada tvrdi da treći kriterij nema potporu u znanstvenoj literaturi. Čitajući publikacije objavljene u zadnjih 200 godina, pronašli su samo jednu, iz 1802., koja se koristiti čišćenjem orbite kao kriterijem za klasifikaciju planeta. 

"IAU nam govori da bi temeljni objekt ove znanosti, planet, trebao biti definiran na temelju koncepta kojim se u svojim istraživanjima ne koristi nitko", kaže vodeći autor studije Philip Metzger s Floridskog sveučilišta. "I onda po njemu bi trebali s liste izostaviti drugi najsloženiji planet u Sunčevu sustavu". 

"Mi sada imamo popis s više od 100 recentnih primjera u kojima se znanstvenici koriste riječju 'planet' tako da krše aktualnu definiciju IAU-a, ali to rade zbog funkcionalnosti". 

"Definicija IAU-a je šlampava. Ne pojašnjava što precizno znači očistiti orbitu. Ako to shvatite doslovno, onda uopće nema planeta, jer nijedan nije očistio orbitu", nastavlja Metzger. 

Dodaje je kako je IAU napravio promjenu 2006. tvrdeći da je 'čišćenje orbite' standardna definicija koja se koristi za razlikovanje planeta od asteroida. 

Tesla i Starman Lansiran u svemir Najbrži automobil u galaksiji promašio putanju - Starman ide i dalje od Marsa!

"Mi smo dokazali da je to pogrešna tvrdnja i ne postoji u povijesti znanosti. I zato ju je pogrešno primjenjivati na Plutonu", dodaje koautor studije Kirby Runyon iz laboratorija primijenjene fizike na sveučilištu Johnsa Hopkinsa. 

Umjesto toga oni preporučuju da se planeti jednostavno klasificiraju na temelju toga jesu li dovoljno veliki da im gravitacija omogućuje sferičan oblik. 

"Nije to neka arbitrarna definicija", tvrdi Metzger. "To je važna prekretnica u evoluciji planetarnog tijela, jer kada se dogodi potiče geološke aktivnosti u njegovom tijelu".

Na primjer, Pluton ima podvodni ocean, višeslojnu atmosferu, organske sastojke i dokaze o postojanju drevnih jezera i višestrukih mjeseca, kaže Metzger. 

svemir PRVI POKUŠAJ Ideja iz 19. stoljeća: Japanski znanstvenici testirat će svemirski mini-lift

"Pluton je dinamičniji i življi od Marsa. Jedini planet sa složenijom geologijom je Zemlja", naglašava.

Ali naravno, ovaj članak objavljen u časopisu Icarus neće rasplesti debatu. 

Astrofizičar i kolumnist Forbesa Ethan Siegel napisao je prošle godine da je problem veći od pitanja čisti li ili ne Pluton svoju orbitu, nego nalazi li se uopće u Sunčevu sustavu. 

"Kad je planetarni status u pitanju, geofizika nije dovoljna. U astronomiji se primjenjuju i tri pravila tržišta nekretnina: lokacija, lokacija, lokacija", napisao je.

"Ako želimo biti iskreni o našem Solarnom sustavu i planetima u njemu, onda je vrlo jasno da postoji osam objekata koji su drugačiji od svih ostalih".

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.