Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lansiran u svemir

Najbrži automobil u galaksiji promašio putanju - Starman ide i dalje od Marsa!

Tesla i Starman
Foto: Screenshot Youtube
1/8
07.02.2018.
u 16:58

Raketa je premašila orbitu Marsa i nastavila ići prema asteroidnom pojasu, rekao je Musk

Šef SpaceX-a Elon Musk izjavio je kako bi njegova raketa Falcon Heavy, koja je jučer prvi put uspješno lansirana, mogla otići dalje i od Plutona. Zbog predugog izgaranje jedne od raketa premašila je Marsovu orbitu i nastavila se kretati prema asteroidnom pojasu.

- Može lansirati stvari izravno na Pluton i dalje. Ne treba čak ni gravitacijsku praćku. Možete se vratiti na Mjesec - rekao je Musk nakon lansiranja rakete koja je u svemir poslala automobil Tesla Roadster.

Tesla i Starman
1/8

Musk je rekao da je SpaceX spreman za skori novi let Falcon Heavyja, koji bi se mogao dogoditi za tri do šest mjeseci. Taj put će umjesto Tesle nositi komercijalni teret, dodao je.

Musk je nakon lansiranja također otkrio da je SpaceX tri puta pokušao otkazati ovaj program zbog teškoće izvedbe. Samo lansiranje sinoć je bilo više puta odgađano.

Lansiranje je bilo uspješno, ali raketa je ipak promašila cilj - da proleti blizu Marsa. Naime, jedna od raketa predugo je izgarala.

- Raketa je premašila orbitu Marsa i nastavila ići prema asteroidnom pojasu - tvitnuo je Musk o grešci.

U međuvremenu je objavljen i spektakularan video Tesle u svemiru, za čijim je upravljačem lutak po imenu Starman:

Komentara 18

ST
stefj
17:50 07.02.2018.

Tja i što sad? Kako je ovo uspjelo za 100 puta manju cijenu od NASA-e?... Jest istina da država subvencionira Muska, istina je i da je NASA dala hrpu znanja, no NASA-ina jedna raketa koja prolazi kroz sustav javne nabave i razvoj toga koštali bi 100-tinjak puta više nego ovo... Ako tako gledamo, sve subvencije koje je dala Američka vlada višestruko su se isplatile. Ovo je jedan evidentan pokazatelj što znači kada se makne politika i birokracija iz procesa... EU nema niti teoretske šanse da postigne ovako nešto, niti da se u EU stvori ovakva kompanija... Možda diktator Putin, ali u Rusiji fali love...

LU
lukarak
19:05 07.02.2018.

Nije nista promasila nego je 2 stupanj imao burn to depletion, planirani. Iovako se nije radilo o orbiti oko marsa nego o orbiti oko sunca s najdaljim dijelom u razimi orbite marsa.

VJ
Vl jedi govna
18:07 07.02.2018.

Ko zna jesu se sjetili stavit zimske gume, gore zna bit prohladno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije