Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrtonosno oružje

Teslina ‘zraka smrti’ 
– istina ili mit?

05.10.2016.
u 23:10

Nedavno u javnost pušteni FBI-evi dokumenti mogući su dokaz da Teslino oružje nije postojalo samo na papiru.

I više od 70 godina nakon što je umro u sobi hotela New Yorker Nikola Tesla i dalje puni novinske stupce.

FBI je, slijedom zakonske obveze, deklasificirao dokumente koji su u njegovim arhivima ležali od Tesline smrti. Riječ je dokumentima velikog znanstvenika koji pronađeni u hotelskoj sobi u kojoj je umro. Tu nerijetko cenzuriranu dokumentaciju počelo se iščitavati, a rezultat je najnovija kontroverza. Čini se da nije baš sve bilo tako kako je FBI svih ovih godina tvrdio, odnosno da u svim tim dokumentima, a bilo ih je puna dva kamiona, nije bilo ničega zanimljivog. Posve suprotno, nekoliko se dokumenata odnosi na “zraku smrti”, oružje za koje je znanstvenik tvrdio da ga je ne samo osmislio nego i izradio. Uz to, zanimljivo je i spominjanje koncepta bežičnog prijenosa energije, od čijeg razvoja možda i najveći znanstvenik svih vremena očito nije odustao do smrti.

Intervju New York Timesu

Prvi je put vijest o oružju svijetu objelodanio u New York Timesu još 1934. godine na svoj 78. rođendan.

Usput, nije riječ o zraci, nego o snopu. Kada je vidio da mediji radije koriste pojam “zraka”, objasnio je kako ni sva energija kojom se koristi tadašnji New York, oko dva milijuna konjskih snaga, ne bi, čak ni usmjerena na tek 30 kilometara, naškodila ljudskom biću jer bi se ubrzo rasula.

Njegovo oružje projicira usnopljene čestice. Tesla je snop smrti smatrao najvažnijim svojim izumom među 700 dotadašnjih. Slao bi, dakle, koncentrirane snopove relativno velikih ili čestica vidljivih mikroskopom kroz zrak koji bi mogli oboriti deset tisuća neprijateljskih zrakoplova na udaljenosti od 250 milja te prouzročiti trenutnu smrt milijunskih armija. Bilo bi to, objašnjavao je novinaru New York Timesa 1934. godine, bešumno oružje koje bi svoj “posao” obavljalo bez traga.

Moglo bi djelovati na udaljenostima vidljivima teleskopom, odnosno sve dok to dopušta zakrivljenost Zemlje. Ni najmoćniji mikroskop, kazivao je Tesla, ne bi otkrio što je prouzročilo smrt milijunskih armija. Takvo oružje, nadao se, posve bi onemogućilo rat. Razlog bi tome bila i činjenica da je oružje fiksirano, golema postrojenja koja bi snop proizvodila ne bi se mogla pomicati. To bi, nastavljao je Nikola Tesla, naglasak vojne snage stavilo na brodovlje, ne više na zrakoplovstvo. Brodove bi se opremalo manjim uređajima koji bi mogli projicirati snop dovoljan da obori bilo koji napadački zrakoplov. Nestale bi i podmornice, jer već postoje sustavi koji ih mogu otkrivati pa je uranjanje besmisleno, a čestični bi snop mogao djelovati i pod vodom, iznosio je viziju novog vojnog poretka lički genij.

Četiri bi sasvim nova izuma bila potrebna da bi snop smrti bio djelotvoran, a električna energija potrebna za njegovo funkcioniranje bila bi i 50 milijuna volti. Naknadno je u brojnim istupima na tu temu objasnio i kako bi riječ bila o snopu snage mjerljive u tisućama konjskih snaga, a koji bi bio debljine vlati kose. Napravio je Nikola Tesla 1935. godine i teorijsku studiju u kojoj podrobnije opisao funkcioniranje svojeg superoružja nadajući se pronaći ulagače koji bi mu pomogli da ga dokraja razvije. Taj je rad, čija je autentičnost potvrđena, otkriven 1983. godine, a nalazi se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu i jedini je dokument koji je Tesla napisao o svojem oružju. Tražio je temeljem tog dokumenta potporu od američkog Ministarstva obrane, no bez očekivanog uspjeha. Prije toga ga je već odbio njegov stari financijer J. P. Morgan.

Kontakt sa svjetskim vladama

Kako je rat bio na pomolu, obratio se na nekoliko savezničkih vlada, američku, kanadsku, englesku, francusku, sovjetsku, pa i jugoslavensku. Više izvora govori o tome kako je uspio privući pozornost britanskog premijera Nevillea Chamberlaina, no on je ubrzo dao ostavku nakon što ga je u pregovorima nasamario Hitler pa od svega nije bilo ništa. Najdalje je stigao sa Sovjetima. Upravo ovi novi deklasificirani dokumenti govore o tome kako je Tesla ustupio dokumentaciju za svoje oružje sovjetskoj tvrtki za trgovinu oružjem sa SAD-om Amtorg Trading Corporationu. Za to je, nakon navodnih testiranja, znanstvenik od SSSR-a dobio 25.000 dolara. Kada se već sve to ionako znalo, zašto su onda ovi novi dokumenti tako zanimljivi u svjetlu Teslina superoružja? Pa prije svega, čini se da znanstvenik doista nije odustao od svojeg oružja, već ga je, kako stoji u jednom od novih dokumenata, čak i usavršio te provodio uspješna testiranja. Očito je kako će ti novi dokazi sada otvoriti nova pitanja pa i nove teorije zavjere.

– Treba odmah napomenuti kako spomenuti dokumenti cure u javnost već desetak godina, a sada su dani javnosti na uvid kao skupni dokument temeljem Freedom Information Acta. U ovoj urbanoj legendi o Teslinu oružju sigurno je kako je on doista na nečemu sličnome radio, no nije nikada dokazano kako je to funkcioniralo. Primjerice, i sustav HAARP za istraživanje gornjih dijelova Zemljine atmosfere također je povezan s nekim njegovim projektima – kaže nam Renato Filipin, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu te dodaje:

– Riječ je o čestičnom oružju, ionizirajućem snopu velike snage koji bi uništio sve što bi se zraci našlo na putu. No, treba znati kako je u to doba Nikola Tesla već bio osiromašen i zasigurno nije imao novca za razvoj tako kompleksnog sustava. Tako se jedino može nagađati, pa i mediji donose jedino poopćene prikaze. Točno je da se već za koncept zanimalo više zemalja. No, ako se raspravlja o tome jesu li Amerikanci nešto i pronašli u njegovoj sobi nakon što je umro, onda treba postaviti i pitanje što je bilo s tim oružjem poslije. Da su ga Amerikanci doista pronašli, onda bi ga ubrzo i imali. Ili koncept jednostavno nije funkcionirao.

Upozoren i Hoover

Što se onda događalo nakon Tesline smrti? U novoj sada javnosti dostupnoj dokumentaciji nalazi se pismo naslovljeno na J. Edgara Hoovera iz 1940. u kojem se tog legendarnog šefa FBI-a obavještava o članku koji je netom prije izašao u New York Timesu, u kojem Tesla tvrdi kako je usavršio oružje. Preporučuje se stalan nadzor nad znanstvenikom kako bi se taj izum zaštitilo od neprijatelja. Među te nepoželjne goste FBI je svrstavao i jedinog Teslina nećaka Savu Kosanovića, za kojeg se tvrdi kako ga znanstvenik nimalo nije podnosio.

Iako je Kosanović bio jugoslavenski diplomat, Hooverovi ljudi nisu odbacivali mogućnost da materijal padne u neželjene ruke. Strah se opravdavao činjenicom da je Nikola Tesla naturalizirani američki građanin te bi moglo biti problema s jurisdikcijom nad njegovom dokumentacijom. Kada je Tesla umro – u jednom se dokumentu čak navodi kako to nije bilo 7., nego 8. siječnja – FBI je ušao u njegovu hotelsku sobu te utvrdio da je materijal o oružju doista tamo te da nije čuvan. Riječ je o zabilješkama eksperimenata, formulama, nacrtima sklopova potrebnima za novo oružje. Za sve se zainteresirala i Bijela kuća. Odluka je pala, sav je materijal zaplijenjen, a FBI je računao kako će ga moći zadržati barem dva dana, što je bilo dovoljno za temeljit pregled. Povijest govori kako je Kosanoviću dokumentacija koja je danas u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, vraćena tek 1951.

Da je Tesla oružje uspješno testirao, potvrđuju još neki povijesni dokumenti poput iskaza koji je vladinim službenicima dao Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald. On je ustvrdio kako mu je Nikola Tesla samo mjesec dana prije smrti rekao da su eksperimenti provedeni i usavršeni. Tvrdio je Fitzgerald i kako je znao za Teslin revolucionarni torpedo. Iz dokumenata nije, međutim, jasno što se dogodilo s papirima koji se u njima spominju. Pogotovo je cijela priča zanimljivija jer na FBI-evim stranicama i danas stoji kako je tvrdnja da ta agencija američke vlade nije sudjelovala u istraživanju dokumentacije koja je pripadala Tesli te da nikada nije bila u njezinu posjedu. U najboljem slučaju, agente drugih agencija poput Alien Property Officea zamjenjivalo se za agente FBI-a, no oni sigurno tamo nisu bili.

Na dokumentu koji dokazuje da je Nikola Tesla od Sovjeta dobio 25.000 dolara za nacrte smrtonosnog novog oružja potpis je Johna G. Trumpa. A to je, nitko drugi do stric američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. John G. Trump bio je cijenjeni profesor na MIT-ju koji je svojim radom u poljima kojima se bavio i Tesla stekao dovoljno poštovanja da ga FBI pozove odmah nakon što je znanstvenik umro. No, on o Teslinom radu u posljednjih 15 godina njegova života iznosi mišljenje drugačije od onoga što se sada dokazuje. Prema Trumpu, sav je Teslin rad bio spekulativne, filozofske pa i ponešto promotivne naravi, ali nije uključivao nove utemeljene principe ili metode da bi se nešto od toga i realiziralo.

>>10 ljudi, među kojima je i Tesla, tvrdilo je da ima dokaze o postojanju života izvan Zemlje

>>Dokumenti otkrili: FBI je zaplijenio sve Tesline stvari, tražili su 'zraku smrti'

Komentara 25

DU
Deleted user
07:04 06.10.2016.

Mislim da su se Amerikanci jako iznenadili kada su se dokopali nacrta te zrake smrti- Naime umjesto nacrta za neko super oružje tamo su pronašli opis što se dogodi kada Hrvata i Srbina staviš zajedno. Dobar recept za sve nacije ako želiš savršeno oružje koje možeš kontrolirati kako ti volja.

MA
marevr
23:42 05.10.2016.

a ne ovaj nije vrijedjao po svajcarskoj. Izvini muka mi je i mnogih komentiranja iz beograda ali i stidim se vise ovoga sta ovdje lupaju neki moji a i VL koji je postao opterecen dokazivanjem anti surjedstva. odlazim i ja sa ovog sajta jer nece ovdje doci civilizacija

Avatar srpstvo
srpstvo
23:56 05.10.2016.

Tamo daleko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije