Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESA

Znanstvenici trljaju ruke: Hrvatska u svemirskoj agenciji EU

ESA
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL
1/2
31.10.2017.
u 09:50

Astrofizika, aeronomija, istraživanje Sunčeva sustava i solarne fizike... područja su na kojima će raditi naši znanstvenici

Hrvatska će do kraja godine pristupiti Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). Nakon pregovora započetih u 2014. godini i nekoliko od tada do danas proživljenih promjena na čelnim pozicijama u Ministarstvu obrazovanja, ključnoj instituciji za uspostavljanje spomenute suradnje, pregovori su dovedeni do kraja, pa se uskoro na sjednici Vlade očekuje i formalno potpisivanje sporazuma.

Članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji našim znanstvenicima i inženjerima omogućuje brojne koristi poput stipendija za dodatno obrazovanje i usavršavanje, razmjenu stručnjaka, održavanje simpozija i konferencija, promociju proizvoda i usluga razvijenih u sklopu programa Agencije, promicanje obrazovnih aktivnosti iz znanosti i tehnologije svemira i pomoć u upravljanju svemirskim projektima.

Osim znanstvenog, dugoročni interes Hrvatske u suradnji s Europskom svemirskom agencijom je i gospodarski, budući da je devedeset posto proračuna Svemirske agencije predviđeno za ugovore s europskom industrijom.

– To je veliki iskorak. Kao i pridruženo članstvo u CERN-u, članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji podrazumijeva iskorake u znanosti, obrazovanju i gospodarstvu. Naše tvrtke bit će korak bliže aktivnom sudjelovanju u high-tech gospodarstvu 21. stoljeća – kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja. Astronomija i astrofizika, istraživanje Sunčeva sustava i solarne zemaljske fizike, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, naročito praćenje stanja okoliša, meteorologije, aeronomije i geoinformatike te upravljanje katastrofama, telekomunikacije, uključujući i demonstracije usluga, kao i satelitsku navigaciju, istraživanja mikrogravitacije, posebice biologije i medicine svemira te obrade materijala, razvoj tehnologije, inženjerstvo i korištenje infrastrukture na tlu područja su u kojima će tim sporazumom moći sudjelovati i naši znanstvenici i istraživači.

Potpisivanjem tog sporazuma Hrvatska će konačno prestati biti jedina država članica EU koja s ESA-om nije imala formaliziranu suradnju.

Komentara 8

OC
ocemujerijec
10:39 31.10.2017.

Ovo je odličan potez u pravom smjeru, kao uostalom i pristupanje CERN-u. Samo nas znanost, a nakon toga i reindustrijalizacija (ali ne crna metalurgija već visoke tehnologije i znanje) može izvući iz balkanskog gliba. Dug je to put i mukotrpan, ali nema nam spasa bez toga. Zato sve pohvale ovoj vladinoj garnituri.

Avatar bludnisin
bludnisin
10:42 31.10.2017.

Posaljite hercegovca u Svemir. Sigurno ce vanzemaljcima prodat Zemlju i sve sjebat.

DU
Deleted user
12:39 31.10.2017.

javljam se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije