Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici trljaju ruke: Hrvatska u svemirskoj agenciji EU

Astrofizika, aeronomija, istraživanje Sunčeva sustava i solarne fizike... područja su na kojima će raditi naši znanstvenici
31. listopada 2017. u 09:50 8 komentara 3340 prikaza
ESA
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska će do kraja godine pristupiti Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). Nakon pregovora započetih u 2014. godini i nekoliko od tada do danas proživljenih promjena na čelnim pozicijama u Ministarstvu obrazovanja, ključnoj instituciji za uspostavljanje spomenute suradnje, pregovori su dovedeni do kraja, pa se uskoro na sjednici Vlade očekuje i formalno potpisivanje sporazuma.

Zemlja Istražite planet Snimka od 80 trilijuna piksela: Ovaj pogled na Zemlju ostavlja bez daha

Članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji našim znanstvenicima i inženjerima omogućuje brojne koristi poput stipendija za dodatno obrazovanje i usavršavanje, razmjenu stručnjaka, održavanje simpozija i konferencija, promociju proizvoda i usluga razvijenih u sklopu programa Agencije, promicanje obrazovnih aktivnosti iz znanosti i tehnologije svemira i pomoć u upravljanju svemirskim projektima.

Osim znanstvenog, dugoročni interes Hrvatske u suradnji s Europskom svemirskom agencijom je i gospodarski, budući da je devedeset posto proračuna Svemirske agencije predviđeno za ugovore s europskom industrijom.

– To je veliki iskorak. Kao i pridruženo članstvo u CERN-u, članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji podrazumijeva iskorake u znanosti, obrazovanju i gospodarstvu. Naše tvrtke bit će korak bliže aktivnom sudjelovanju u high-tech gospodarstvu 21. stoljeća – kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja. Astronomija i astrofizika, istraživanje Sunčeva sustava i solarne zemaljske fizike, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, naročito praćenje stanja okoliša, meteorologije, aeronomije i geoinformatike te upravljanje katastrofama, telekomunikacije, uključujući i demonstracije usluga, kao i satelitsku navigaciju, istraživanja mikrogravitacije, posebice biologije i medicine svemira te obrade materijala, razvoj tehnologije, inženjerstvo i korištenje infrastrukture na tlu područja su u kojima će tim sporazumom moći sudjelovati i naši znanstvenici i istraživači.

Potpisivanjem tog sporazuma Hrvatska će konačno prestati biti jedina država članica EU koja s ESA-om nije imala formaliziranu suradnju.

BepiColombo BepiColombo ESA predstavila svemirsku letjelicu za Merkur - put će trajati 7 godina Suradnja ESA-e i NASA-e Astronauti će ponovno letjeti oko Mjeseca gaia 20 puta kompletnija Astronomi predstavili dosad najdetaljniju kartu Mliječne staze
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • ocemujerijec:

  Ovo je odličan potez u pravom smjeru, kao uostalom i pristupanje CERN-u. Samo nas znanost, a nakon toga i reindustrijalizacija (ali ne crna metalurgija već visoke tehnologije i znanje) može izvući iz balkanskog gliba. Dug je to put i mukotrpan, ... prikaži još! ali nema nam spasa bez toga. Zato sve pohvale ovoj vladinoj garnituri.

 • Avatar bludnisin
  bludnisin:

  Posaljite hercegovca u Svemir. Sigurno ce vanzemaljcima prodat Zemlju i sve sjebat.

 • vrh:

  javljam se...