Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Splitski liječnik razvio revolucionarnu metodu liječenja bolova u kralježnici

Osnovno pravo 
na zdravstvenu pomoć jest ljudsko pravo i potrebno je svima i svuda
03. veljače 2014. u 17:00 7 komentara 24215 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Među prestižnim američkim liječnicima nalazi se i jedan Hrvat, Splićanin dr. Leonard Kapural, poznatiji kao specijalist za bol, koji sanira bolove u kralježnici, neuropatsku bol i stručnjak je za stimulaciju leđne moždine. Dr. Kapural diplomirao je medicinu i doktorirao filozofiju u Zagrebu, a potom nastavio obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama te postigao uspješnu znanstvenu i liječničku karijeru. Kapural je 14 godina proveo na prestižnoj klinici Cleveland, a prije tri godine preselio se u Sjevernu Karolinu gdje je voditelj istraživačkog tima u tamošnjem Institutu za bol u Winston-Salemu.

– Radimo na 30 studija vezanih uz minimalno invazivne intervencije, blokove, radiofrekventne ablacije... Najviše vremena provedem na neuromodulaciji, a sve su vezane uz aktivnu kliničku praksu s brojnim pacijentima. Cilj je sa što manjim invazivnim operativnim zahvatima pomoći pacijentima koji pate od neizdržive boli – objašnjava dr. Kapural. Tek mu je 48 godina, a već je objavio više od 90 stručnih članaka i 20 poglavlja u knjigama. Trenutačno je, kaže, koncentriran na projekte električne stimulacije perifernih živaca i leđne moždine.

– Vodim FDA-studiju za cijeli SAD vezanu uz novi način stimulacije leđne moždine na jako visokoj frekvenciji. Projekt je vrijedan 17 milijuna dolara i uskoro ćemo objaviti prve rezultate, kao i rezultate studije DRG-stimulacija, tzv. burst stimulacija te 10 K stimulacija perifernih živaca – objašnjava dr. Kapural.

Pojašnjava kako posebna vrsta minimalno invazivnih implantata može biti dobra alternativa, ali i kod drugih jakih kroničnih boli, kao što su abdominalne boli, glavobolja, ozljeda perifernih živaca te periferne neuropatije, Upozorava da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) stroga u kontroli svih medicinskih inovacija te eksperti od neurologa do inženjera elektrotehnike traže potpunu sigurnost implantiranog sistema. Govoreći o životu i radu u SAD-u, priznaje da ga životni i radni uvjeti u Sjevernoj Karolini te tamošnje toplo vrijeme i klima podsjećaju na Dalmaciju, a na klinici za kronične boli ima potpunu slobodu odlučivanja o svemu, surađuje sa znanstvenicima iz cijelog svijeta pa i sa svojim hrvatskim kolegama.

Veseli se pozivima poput onoga na europsko-američki kongres na Braču. – Bio je to vrlo uspješan, sjajno organiziran i prvi takav kongres s više od 200 liječnika.

san,spavanje,madrac,krevet,soba (1) DOM & VRT Umorni ste, boli vas kralježnica? Evo kako pronaći idealan madrac!

Trenutačno radim s vrijednim kolegama dr. Gordanom Laucom i Genos laboratorijem te s dr. Draganom Primorcem i grupom stručnjaka iz klinike Sveta Katarina. Mi smo jedan od sedam centara koji na osnovi genetske dijagnostike istražuju bol u donjim leđima. Ideja je počela na malom sastanku nas trojice, i dobro smišljenim prijedlogom studije koji je sada financirana s gotovo 11 milijuna dolara te bi trebala odgovoriti na osnovna pitanja u detekciji uzroka boli kralježnice.

– Nije puka fraza da Hrvatska ima mnogo izuzetno nadarenih liječnika i znanstvenika. U svakoj zemlji gdje sam radio ljudi stavljaju zdravlje na prvo mjesto. Tako bismo se trebali odnositi i prema investiranju u zdravstvo, bez obzira na državu. “Universal coverage” ili zdravstveno osiguranje za sve ljude osnovno je ljudsko pravo te se tako treba i provoditi. Dr. Kapural ne isključuje mogućnost da će se jednog dana trajno vratiti u Hrvatsku, a do tada će sa suprugom i dvoje djece svake godine ljetovati u rodnoj zemlji.

>> Hrvatski znanstvenici čija su otkrića već sada genijalnost 21. stoljeća

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • kriticnasam:

  Prije sedam godina sam imala velikih problema sa lombairnom kraljeznicom ,zbog hernije ,i isijasa u desnoj nozi koji je bio neopisivo bolan .Nakon sve toga sam morala izabrati ili operaciju ili infiltraciju .Izabrala sam infiltraciju i posle toga mi je ... prikaži još! je fizioterapeut pokazao koje gimnasticke pokrete moram da radim da bih izbjegla buduce probleme. Bavim se gimnastikom( 7 godina) 6 puta u tjednu ujutro 20-40 minuta , i vise uopce nemam problema sa kraljeznicom. Znaci prevencija je bolja ,ali nismo svi sa istim problemom.

 • Dupin iz Kupe kod Siska:

  Kapa dolje doktore! Važna i dobra vijest. I nama ovdje trebaju stručnjaci.

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  Naprid torcida...