Naslovnica Tech/Sci Znanost

Neobičan potres podigao tlo i promijenio krajolik: Novi Zeland se pomaknuo

Glavni grad Wellington se dosad pomaknuo za oko 5 centimetara, dok je najveći pomak zabilježen u Kekerengu
29. studenoga 2018. u 21:14 6 komentara 10186 prikaza
Novi Zeland
Foto: Google Maps
Pogledajte galeriju 1/5

Potresi magnitude 7.8 prema Richteru na Novom Zelandu su uzrokovali podizanje razine dna mora i približavanje sjevernih i južih otoka, javlja CNN.

Ilustracija Magnituda 2,5 Novi potres prodrmao Zagrepčane: 'Dobro me zatreslo, prozori su mi se tresli...'

Tlo se podiglo za gotovo 2 metra nakon potresa i podrhtavanja 2016. godine u Kaikōuri na južnom otočju. Od tada se Rt Campbell primaknuo Wellingtonu za gotovo 36 centimetara te se i dalje pomiče. 

Sigrún Hreinsdóttir, znanstvenica iz geološkog instituta na Novom Zelandu, nije mogla specificirati koji je točan uzrok takvog pomicanja kopna.

- Problem je što vidimo sva ta kretanja, no i dalje ne znamo koji je glavni uzročnik- rekla je geologinja.

Potres Potres Zatreslo se kod Osijeka: potres jačine 3.1 prema Richteru

Geolozi iz Novog Zelanda smatraju da je ovo "jedan od najsloženijih potresa koji su ikada zabilježili u svijetu", a prilog tome je i činjenica da je potres promijenio krajolik dijelova južnog otoka i proizveo 25 ruptura u tlu, jedna od kojih je uzrokovala okomito pomicanje stijena za oko jedan metar i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi.  

Potres kod Velike Gorice 2.7 prema Richteru Potres prodrmao Zagrepčane: Podrhtavalo tlo 10 kilometara od Velike Gorice

Osim Wellingtona, pomak su zabilježili i Kaikōura i Blenheim, koji su se pomaknuli 15 centimetara, dok je najveće pomicanje zabilježeno u Kekerengu koji se pomaknuo za više od 9 metara.

U potresu 2016. godine poginule su dvije osobe. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon potresa rijeka Vrljika počeka nestajati

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • cigrovski.darko:

    I kak ja sad da dođem na Novi Zeland, ja krenem on se pomakne, Bože, Bože daj se skockaj malo.

  • Vito:

    i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi. ::: Najbolje bi bilo početi pregovore s Australijom za preseljenje __ Ako ovako nastavi otoci će biti raspadnuti, jer je očito da pucaju po šavovima. __ Stanovništvo - ukupno (2005) 4.092.900 ... prikaži još! - gustoća 15/km2 --- Površina - ukupno 268.680 km2 --- Hrvatska površina - ukupno 56 594 km2 --- Stanovništvo - ukupno (2011.) 4.298.889- gustoća 75,8/km2 __ Mogli bismo ih sve prihvatiti prije nego potonu.

  • Vito:

    Tlo se podiglo za gotovo 2 metra nakon potresa i podrhtavanja 2016. godine u Kaikōuri na južnom otočju. Od tada se Rt Campbell primaknuo Wellingtonu za gotovo 36 centimetara te se i dalje pomiče. ... Osim Wellingtona, pomak su zabilježili ... prikaži još! i Kaikōura i Blenheim, koji su se pomaknuli 15 centimetara, dok je najveće pomicanje zabilježeno u Kekerengu koji se pomaknuo za više od 9 metara. --- i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi. ::: ???