Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI UDAR DOSAD

Sićušni meteorit pogodio NASA-in svemirski teleskop: 'Računali smo na takve situacije'

Artist’s Conception Shows the Fully Unfolded James Webb Space Telescope in Space.
Foto: Adriana Manrique Gutierrez, NASA Animator Via CNP
1/2
09.06.2022.
u 15:19

Teleskop James Webb lansiran je u prosincu kao nasljednik revolucionarnog, ali danas vremešnog teleskopa Hubble

Sićušni komad stijene (mikrometeorit) pogodio je svemirski teleskop James Webb udarivši o glavno zrcalo no ne očekuje se da će utjecati na performanse teleskopa, objavila je američka svemirska agencija NASA. 

Teleskop James Webb lansiran je u prosincu kao nasljednik revolucionarnog, ali danas vremešnog teleskopa Hubble.

Analitičari su rekli da je krajem svibnja pogođen zrcalni segment C3, jedan od 18 njih izrađenih od berilija i zlata koji tvore 6,5 metara široko glavno zrcalo.

Udarac je ostavio "maleno uleknuće" u segmentu, rekla je NASA za Reuters.

Brzina kojom se predmeti kreću svemirom znači da i najmanje čestice mogu prenijeti mnogo energije pri sudaru s drugim predmetom. 

Webb je do sada bio pet puta pogođen, a ovaj najnoviji udar je najveći.

Projektanti su računali na mogućnosti udara mikrometeorita pri izboru materijala i ugradnji komponenata i načina rada teleskpoa. 

"Znali smo da će se Webb morati nositi sa svemirskim okruženjem što uključuje oštre ultraljubičaste zrake i nabijene sunčeve čestice, kozmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji te povremene udare mikrometorita iz našeg Sunčevog sustava", rekao je Paul Geithner, zamjenik tehničkog direktora u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u Greenbeltu u američkoj saveznoj državi Maryland.

Inženjeri će prilagoditi poziciju pogođenog zrcalnog segmenta kako bi ispravili distorziju, ali ne mogu je potpuno ukloniti.

Teleskp Webb trenutačno prikuplja podatke iz Svemira, bližeg i dalekog kako bi pokazao svoje sposobnosti. Astronomi bi trebali objaviti prve ocjene 12. srpnja. Američka svemirska agencija NASA rekla je da taj incident neće utjecati na kvalitetu snimaka.

Dugoročnije, znanstvenici se kane koristiti Webbom kako bi vidjeli najranije zvijezde koje su osvijetlile kozmos prije više od 13,5 milijarda godina. 

Također treniraju teleskopsko veliko "oko" na atmosferu udaljenih planeta kako bi se vidjelo bi li ti svjetovi bili mogući za život.

Teleskop Webb postavio se u solarnu orbitu nekih 1,6 milijuna kilometara od Zemlje u siječnju. Webb se smatra najsnažnijim svemirskim opservatorijem koji je do danas sagrađen i plod je međunarodne suradnje NASA-e u partnerstvu s europskom te kanadskom svemirskom agencijom.

>> VIDEO Stanje s kriptovalutama je na klimavim nogama, evo kakav je plan EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije