Naslovnica Tech/Sci Znanost

Rođena prva beba iz maternice mrtve donorice

Majka djevojčice je 32-godišnja anonimna žena koja je, zbog rijetkoga genetskog poremećaja rođena bez uterusa.
05. prosinca 2018. u 11:04 2 komentara 102 prikaza
Foto: Thinkstock

Brazilka kojoj je presađena maternica zdrave donorice u utorak je na svijet donijela zdravu djevojčicu, što je prvi takav slučaj u svijetu, ističu liječnici i znanstvenici koji su o njemu izvijestili u medicinskom časopisu Lancet.

Aliza Rose Friend Opasan virus Shrvana majka upozorava: Moja je beba umrla nakon osam dana zbog nečega što svi radimo

Velika je to nada za žene koje se u cijelom svijetu bore s neplodnošću, smatraju znanstvenici, a rođenje djevojčice značajno će proširiti mogućnost tretmana za sve parove koji su dosad bez uspjeha pokušali dobiti potomstvo.

Slični su operativni zahvati već primjenjivani u Švedskoj i Americi, no dosad se uvijek radilo o maternici žive donorice. Naime, svih dosadašnjih deset pokušaja obavljenih u Sjedinjenim Državama, Češkoj i Turskoj, tijekom kojih se pokušalo obaviti presađivanje maternice preminule donorice dosad je bilo neuspješno.

Prekretnica je brazilski slučaj. Majka djevojčice je 32-godišnja anonimna žena koja je, zbog rijetkoga genetskog poremećaja rođena bez uterusa.

Ilustracija MORALNA OGRANIČENJA Mozak, oči, testisi - kada će se i ovi organi početi transplantirati?

U rujnu 2016. godine u klinici u Sao Paulu presađena joj je maternica 45-godišnje donorice koja je umrla uslijed izljeva krvi u mozak.

Operativni zahvat trajao je gotovo 11 sati. U iznimno zahtjevnoj operaciji kirurški je tim pažljivo povezivao vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale.

Sedam meseci nakon operacije u uspješno presađenu maternicu usađeno je osam oplođenih jajnih stanica, a trudnoća je prošla pod liječničkim nadzorom i bez komplikacija.

par u krevetu obećavajuće Koristite spiralu? Znanstvenici došli do neočekivanog otkrića!

Zdravo žensko novorođenče rođeno je carskim rezom u 35. tjednu trudnoće i teži 2,550 grama.

Liječnik u brazilskoj sveučilišnoj bolnici u Sao Paulu, Dani Ejzenberg, koji je vodio istraživanje kazao je da ovaj operativni zahvat otvara mogućnost ostvarenja majčinstva svim ženama koje se bore s neplodnošću i ne mogu začeti ili održati trudnoću do termina porođaja.

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas