Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripremite dalekozore!

Rijetka astronomska pojava događa se samo 13 puta tijekom stoljeća

Foto: NASA
1/7
06.05.2016.
u 11:00

Gledanje tranzita planeta Merkura preko Sunca, preporučuje se isključivo uz pomoć dalekozora zaštićenog filtrom. Tranzit će potrajati 21 sat, a bude li lijepo vrijeme, svjedočit ćemo cijelom astronomskom fenomenu

U ponedjeljak, 9. svibnja, oko 13 sati i 12 minuta započinje jedinstvena astronomska pojava koja se događa samo 13 puta tijekom jednog stoljeća. Naime, svjedočit ćemo tranzitu planeta Merkura preko Sunca. 

Merkurov prijelaz češći je od Venerina jer je Merkur bliže Suncu. Nebeski fenomen poseban je, ne samo zbog svoje rijetke pojave već zato što ga možete i doživjeti.

Zemljanima će biti vidljiv kao mala crna točka koja prelazi preko Sunčeva diska, javlja NASAPreporučuje se gledanje isključivo uz pomoć dalekozora zaštićenog filtrom. Tranzit će potrajati 21 sat, a bude li lijepo vrijeme, svjedočit ćemo cijelom događaju.

Pogledajte simulaciju prijelaza:

 

Astronomski događaj vidljiv je u većini zapadne Europe, istočnim dijelovima Sjeverne Amerike, većini Južne Amerike i zapadnim dijelovima Južne i Sjeverne Afrike.

Možete ga promatrati i u Zvjezdarnici Zagreb, koja je taj dan otvorena do zalaska Sunca, a ulaz je besplatan.

Sljedeći tranzit Merkura dogodit će se 2019., pa zatim 2032. godine, iako će prijelaz preko Sunčeva diska tada biti djelomično vidljiv.

>> Dan planeta Zemlje: 5 razloga zašto i nije sve tako crno

Komentara 1

PU
Puflec
19:58 06.05.2016.

svakih 7.5 godina je rijetko? Mozda za seks, ali za ovo nikako nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije