Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za nadolazeće generacije

Dan planeta Zemlje: 5 razloga zašto i nije sve tako crno

Planet Zemlja
Foto: Pixabay
1/10
22.04.2016.
u 17:30

Naš planet danas slavi svoj dan, a postoji pet dobrih razloga da već živimo obazrivije i pomno planiramo što ćemo ostaviti nadolazećim generacijama

Posljednjih desetljeća Zemlja se drastično mijenja, a okidač tih promjena u velikoj mjeri bili su ljudi. Iako postoji razlog za zabrinutost zbog rastućih problema poput otapanja ledenjaka, snažnih klimatskih promjena, nestajanja šuma ili učestalih potresa, možda i nije sve toliko crno.

Naš planet danas slavi svoj dan, a donosimo pet razloga koji dokazuju da već živimo obazrivije i pomno planiramo što ćemo ostaviti nadolazećim generacijama.

1. 195 zemalja složno protiv zagađenja

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

U prosincu 2015. na pariškoj konferenciji 195 zemalja potpisalo je sporazum o spašavanju planeta od klimatskih promjena. Dva glavna cilja su ograničiti uporabu fosilnih goriva i smanjiti globalno zatopljenje ispod 2 stupnja.

2. Uložili smo dvostruko više u čistu energiju nego u ugljen i plin

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Prošle godine svijet je potrošio 286 milijardi dolara na čiste izvore energije, a prema podacima UN-a, samo 130 milijardi dolara na nova ulja i tržište ugljika. Multimilijarderi poput Billa Gatesa također ulažu u obnovljive izvore energije, što bi moglo pomoći dostizanju klimatskih ciljeva.

3. Solarna energija je jeftinija

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Slažemo se da klimatske promjene ne treba shvaćati olako, pa je pozitivno da su cijene za korištenje solarne energije sada upola manje. Naime, 2007. iznosile su 6,3 dolara po vatu, a u 2014. godini iznose 3,1 dolar po vatu. Nastave li padati, sunce će do 2050. postati najveći svjetski izvor električne energije.

4. Električni automobili sve su popularniji

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Dva velika zagađivača okoliša, benzin i dizel, krivci su za 15 posto globalnog zagrijavanja. Međutim, stižu nam električni automobili. Inovativni električni sustavi postupno će eliminirati visoke razine emisija ugljičnog dioksida. Poduzetnik Elon Musk ove godine predstavio je automobil Tesla Model 3 i to po cijeni od 34.000 dolara. Time je nove vrste vozila cjenovno približio širim slojevima društva i učinio dostupnijima.

5. Kina se dovodi u red

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Iako je Kina najveći zagađivač zraka u svijetu, odlučni su potpisati pariški sporazum te uvesti sustav za utvrđivanje cijena emisije ugljika. Također, kao najveći svjetski generator emisija ugljika, do 2017. planiraju stvoriti nacionalno tržište za ugljen, kako javlja CNN.

Očekuje se da će Kina smanjiti intenzitet ugljika za 48 posto do 2020. godine. Što je i prvi korak prema ostvarenju obećanja iz klimatskog sporazuma – smanjenje intenziteta ugljika za 60 do 65 posto do 2030. godine.

>> Pod sloganom "Trees for the Earth" obilježava se Dan planeta Zemlje

>> Adidas uklanja 70 milijuna plastičnih vrećica iz dućana i uvodi isključivo papirnate vrećice

Komentara 5

BA
bakulušić
20:50 22.04.2016.

"Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice Zemlje!". Samo nam On može pomoći.

DG
damir.geo
11:48 24.04.2016.

Klima se mijenja kroz cijelu geološku povijest Zemlje. Kad se ne bi mijenjala onda bi se trebali zabrinuti. Pokušaj da se se promjene zaustave ili uspore je sulud. Što se CO2 tiče, jedan siper-vulkan u jednoj erupciji izbaci više CO2 u atmosferu nego što čovjek proizvede godišnje. Osim toga industrija utječe na mikroklimu oko gradova, a ne na klimu općenito. Pravi odgovor za širenje panike leži u novcu - environmentalism je industrija vrijedna stotine milijardi dolara, pa i više.

ZI
zimerman
19:08 22.04.2016.

Covijek nije uzrok klimatski promijena, klimatske promijene su se uvijek dogadjale ,dogadjale su se I prije nego sto je covijek vozio auta I proizvodio co2 , Konstantno se ignorisu strucnjaci koji ne rade za drzavne institucije a oni tvrde da:..:.. Kad bi se Potrosio sav novca svijeta I kad bi covijek potpuno prestao da proizvodi co2 ,to sve bi imalo toliko Mali uticaj na klimatske promijene isto kao kad bi se jedan covijek popisao u ocean.Zalosno je da Europska a I Americka politicka ljevica to smatra priorittetom dak sa druge strane ne posvecuju dovoljno paznje terorizmu koji je sve jaci I jaci u cijelom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije